Pender' in sağlığı geliştirme modelinin obez bireylerde bazı parametrelere etkisi
Effects of health promotion model to some parameters of obese individuals
  1. Tez No: 455255
  2. Yazar: ESRA KEŞER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİN SAMANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: counseling, nursing, obesity, health promotion model
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
OBEZ BİREYLERDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME MODELİNİN BAZI PARAMETRELERE ETKİSİ Esra KEŞER Yüksek Lisans Tezi, İç Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı Yard. Doç. Sevgin SAMANCIOĞLU Temmuz 2016, 155 sayfa Bu araştırmanın amacı; obez bireylerde sağlığı geliştirme modeli temel alınarak hazırlanmış bireysel danışmanlığın, kişilerin öz-yeterlilik düzeyi, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemektir ve deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma Adana Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Endokrinoloji Polikliniği 'nde Nisan 2015 - Aralık 2015 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan bireylerden 64'ü (32 danışmanlık, 32 kontrol) araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Kontrol grubundaki bireylere poliklinikteki rutin bakım; danışmanlık grubundaki bireylere sağlığı geliştirme programı uygulanmış ve danışmanlık verilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Birey Bilgi Formu, Laboratuar Bulguları Formu, Solunum Fonksiyon Testleri, Düzenli Egzersiz Yapmada Öz-Yeterlilik Ölçeği, Düzenli Beslenmede Öz-Yeterlilik Ölçeği, Obezlere Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Altı Dakikalık Yürüme Testi uygulanmıştır. Fonksiyonel kapasite altı dakikalık koridor yürüme testi ve solunum fonksiyon testi ile belirlenmiştir. Danışmanlık grubundaki bireylere sağlığı geliştirme modeli uygulanmasında eğitim slaytları kullanılmış, her iki gruba da obeziteye yönelik kitapçık ve hatırlatıcı magnetler verilmiştir. Araştırmanın uygulanması için etik kurul izni ve kurumdan yazılı izin, araştırmaya katılan hastalardan bilgilendirilmiş sözel ve yazılı onam alınmıştır. Toplanan veriler sonucunda; eğitim sonrası danışmanlık grubundaki bireylerin; Beden Kütle İndeksi (BKİ) ile bel- kalça oranı BKO, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi ve beslenme ve egzersiz öz- yeterlilik değerlerinde tekrarlayan ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluştuğu saptanmıştır (P< 0.05). Kontrol grubunda ise parametrelerde herhangi anlamlı bir değişiklik olmamıştır (p> 0.05). Sonuç olarak; sağlığı geliştirme programı uygulanan obez bireylerin 12 haftalık periyotta öz- yeterlilik, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler olduğu saptanmıştır. Bu sonuç doğrultusunda; obez bireylerde sağlığı geliştirme programının uygulanmasının etkili olduğu saptanmış ve bu programın endokrinoloji polikliniklerinde uygulanması önerilmiştir. Anahtar Kelime: Danışmanlık, Hemşirelik, Obezite, Sağlığı geliştirme modeli.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF HEALTH PROMOTION MODEL TO SOME PARAMETERS OF OBESE INDIVIDUALS Esra KEŞER Post Graduate Thesis, Internal Disease Nursing Post Graduate Program Thesis Supervisor Assis. Prof. Sevgin SAMANCIOĞLU July, 2016, 156 pages The aim of this study is to examine the effectiveness of individual counselling on prepared on the basis Health Promotion Model on level of self- efficacy, functional capacity and quality of life in obese individuals and the study planned as experimentally. The study was carried out between April 2015- December 2015 in endocrinology clinic's of Adana Dr. Aşkım Tüfekçi State Hospital. Sample of the research consisted of sixty-four obese individuals; 32 counselling group, 32 control group.A routine clinic individual care was administered in the control group whilst a health promotion program and individual counselling in the counsellig group. As data collection instruments, Individual Information Form, Laboratory Finding Form, Exercise Self- Efficacy Scale, Self- Efficacy to Regule Eating Habit Scale, Obesity and Weight Loss Quality- of- Life. Functional capacity was determined by a 6- minute corridor walk test and Pulmonary Function Test. Training slides was used in applying the health promotion model to counselling grups obesity training manuel and reminder magnet was given both groups. The needed permission from the Ethics Committee, a written from the Hospital, and also an informed and written consent from all the participant individuals were obtained in order to conduct the investigation. We were found statistically significant differences in the intervention group in Body Mass Index (BMI) and waist-to-hip ratio, functional capacity, quality of life and in repeated measurements nutrition and exercise self-sufficiency (P< 0.05). As a result; nurse counselling Model of Pender's has been found effective in obese and suggested the implementation of this program in endocrinology clinic.