Geç prematüre doğan bebeklerin postnatal ilk 15 günde karşılaştıkları sorunların değerlendirilmes
Evaluation of problems faced by late premature babies during the first 15 days of their lives
- Tez No: 455275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA ÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Geç prematüre bebek, sarılık, beslenme intoleransı, yenidoğan geçici takipnesi, hipoglisemi, hastaneye yeniden başvuru, Late premature babies, jaundice, feeding intolerance, transient tachypnea of newborn, hypoglycemia, reapplication to the hospital
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Gebelik haftası 340/7-366/7 haftalık olan preterm doğanların, term doğanlardan farklı risklere sahip oldukları düşünülmektedir. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında 34 0/7 - 36 6/7 gebelik haftaları arasında canlı doğan, geç prematüre bebeklerin ilk 15 günde karşılaştıkları sorunların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında 34 0/7 - 36 6/7 gebelik haftaları arasında canlı doğan geç prematüre bebekler dahil edildi. Bu bebeklerin postnatal ilk 15 gününde karşılaştıkları sorunlar retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde toplam 3575 doğum (97 ikiz, 22 üçüz doğum) ile toplam 3716 bebek doğdu. Bu doğumların 1165'i (% 32,5) preterm doğumdu. Preterm doğumların ise 597'si (% 51,2) geç preterm doğumlardı. 597 geç preterm doğum (30 ikiz, 7 üçüz doğum) ile toplam 641 bebek doğdu. Geç prematüre doğan 641 bebek tüm doğan bebeklerin % 17,2'sini oluşturdu. Konjenital anomalisi olan 68 bebek ve doğum sonrası bilgilerine ulaşılamayan 107 bebek olmak üzere toplam 175 bebek çalışmaya alınmadı. Çalışmaya alınan bebek sayısı 466 olmak üzere; doğum sonrası ilk 24 saatte hastaneye yatan bebek sayısı 385 (% 82,6) ve doğumdan hemen sonra anne yanına verilen bebek sayısı 81 (% 17,4) idi. Geç prematüre 208 bebekte (% 44,6) sarılık, 124 bebekte (% 26,6) beslenme intoleransı, 60 bebekte (% 12,9) yenidoğan geçici takipnesi, 48 bebekte (% 10,3) hipoglisemi, 41 bebekte (% 8,8) respiratuar distres sendromu, 36 bebekte (% 7,7) pnömoni, 18 bebekte (% 3,9) erken neonatal sepsis, 6 bebekte (% 1,3) nozokomiyal sepsis, 1 bebekte (% 0,2) nekrotizan enterokolit saptandı. Doğumdan sonra hemen yatış gereken 385 geç prematüre bebeğin ortalama hastanede yatış süresi 10,5±8,1 (1-96) gündü. 59 bebek (% 12,7) postnatal 15 günden daha uzun hospitalize edildi. Geriye kalan 407 bebeğin (Doğumdan hemen sonra anne yanına verilen veya doğum sonrası ilk 24 saatte hastanede yatıp postnatal ilk 15 günü tamamlamadan taburcu olan bebekler) % 23,8'i (97) sarılık, % 7,6'sı (31) beslenme zorluğu ve % 0,49'u (2) solunum sıkıntısı nedeniyle hastaneye tekrar başvurdu. Hastaneye tekrar başvuran bebeklerin 44'ü (% 10,8) yeniden yatırıldı. Sonuç: Sonuç olarak geç preterm bebeklerin yenidoğan döneminde sarılık, beslenme intoleransı, hipoglisemi, solunum s ı k ı ntısı ve enfeksiyon riski gibi gelişebilecek hastalıklar açısından değerlendirilmeleri çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Preterm births with a gestational age of 340/7-360/7 weeks are considered to have different risks than term births. The aim of this study was to evaluate the problems faced in the first fifteen days by late premature babies born alive between 340/7- 366/7 pregnancy weeks between January 1, 2013 and December 31, 2014 in Çukurova University Faculty of Medicine Gynecology and Obstetrics Clinic. Material and Method: Late premature babies born alive between 340/7- 366/7 pregnancy weeks between January 1, 2013 and December 31, 2014 in Çukurova University Faculty of Medicine Gynecology and Obstetrics Clinic were included in this study. Problems faced by these babies in the first 15 days were evaluated retrospectively. Results: A total of 3716 babies were born from 3575 births in total (97 twins and 22 triplets) in Gynecology and Obstetrics Clinic of our hospital between January 1, 2013 and December 31, 2014. 1165 of these were preterm births (% 32,5). 597 of preterm births (% 51,2) were late preterm births. A total of 641 babies were born from 597 late preterm births (30 twins and 7 triplet births). Late premature 641 babies constituted % 17,2 of all babies born. A total of 175 babies including 68 babies with congenital abnormality and 107 babies whose postnatal information were unreachable were excluded from the study. The number of babies enrolled in this study was 466; the number of babies hospitalized in the first 24 hours after birth was 385 (% 82,6) and the number of babies given to the mother immediately after birth was 81 (% 17,4). Jaundice in 208 late premature babies (% 44,6), feeding intolerance in 124 babies (% 26,6), transient tachypnea of newborn in 60 babies (% 12,9), hypoglycemia in 48 babies (% 10,3), respiratory distress syndrome in 41 babies (% 8,8), pneumonia in 36 babies (% 7,7), early neonatal sepsis in 18 babies (% 3,9), nosocomial sepsis in 6 babies (% 1,3) and necrotizing enterocolitis in one baby (% 0,2) were detected. Average hospitalization duration of 385 late premature babies requiring hospitalization right after birth was 10,5±8,1 (1-96) days. 59 babies (% 12,7) were hospitalized longer than postnatal 15 days. Of the remaining 407 babies (babies delivered to their mothers right after birth or hospitalized in the first 24 hours after birth and discharged before completing postnatal first 15 days), % 23,8 reapplied to hospital due to jaundice (97), % 7,6 due to feeding difficulty (31) and % 0,49 due to respiratory problem (2). 44 (% 10,8) of the babies who reapplied to the hospital were rehospitalized. Conclusion: In conclusion, it is significantly important to evaluate late preterm babies in newborn period for problems such as feeding intolerance, hypoglycemia, respiratory problem and infection risk.