Erken aminoasit desteğinin çok düşük doğum ağırlılı prematürelerdeki nörolojik gelişim ve büyüme üzerine etkisi the impact of early parenteral amino acids support on growth and neurodevelopment of very low birth weight infants
- Tez No: 243489
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEVİM GÖKALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre bebek, erken parenteral aminoasit, prematüre büyümesi, nörolojik gelişim
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
GİRİŞ VE AMAÇÇÇDDA bebeklerin hayatta kalmalarının artmasına rağmen, bu bebeklerin doğum sonrasında ihtiyaçları olan protein ve enerjinin yeterli miktarda sağlanamaması nedeniyle, postnatal büyümeleri zayıf kalmakta, intrauterin büyüme oranlarını tam olarak yakalayamadıklarından nörolojik gelişimleri de zayıf olmaktadır. Bu çalışmada amacımız; erken nutrisyonel desteğin özellikle aminoasit desteğinin çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, postmenstruel 36. hafta ve düzeltilmiş yaşa göre 18. aylarında nörolojik gelişim ve büyüme üzerine etkilerini değerlendirmektir.YÖNTEMBin beşyüz gramın ve 32. gebelik haftasının altında doğan bebeklerden hayatlarının ilk 5 gününde ? 3 gr/kg/gün parenteral aminoasit alan bebekler erken grubu, 3 gr/kg/gün den daha az parenteral aminoasit alanlar geç grubu oluşturdu. Bu bebeklerin postmenstruel 36. haftalarında ve düzeltilmiş yaş 18. aylarında ağırlık, boy, baş çevresi ölçümleri yapıldı. 18. aylarındaki nörolojik değerlendirmede körlük, sağırlık, serebral palsi, motor ve zihinsel gelişimleri incelendi. Her iki grup arasında bu özellikler açısından fark olup olmadığı değerlendirildi. Her iki grubun değerlendirilmesi ki kare, Student t ve Mann Whitney U testleri ile yapıldı.BULGULARErken ve geç gruplar arasında doğum ağırlığı arasında fark varken, gebelik haftası, erkek cinsiyet, tekil doğum, antenatal steroid uygulaması, APGAR skorları arasında fark saptanmadı. Erken grubun ilk 5 günde geç gruba göre daha yüksek parenteral aminoasit aldığı görüldü. Neonatal morbidite açısından değerlendirildiklerinde her iki grup arasında fark saptanmadı. 36. gebelik haftasında ve düzeltilmiş yaş 18. aylarında her iki grup arasında boy, baş çevresi ve ağırlık açısından fark saptanmadı. Her iki grupta kızlar ve erkekler kıyaslandığında kızlar arasında 36. hafta baş çevreleri ve 18. ay baş çevreleri ölçümlerinin erken grupta daha iyi olduğu görüldü. Her iki grup arasında Bayley MDI, Bayley PDI, serebral palsi, sağırlık, bilateral körlük ve nörogelişimsel bozulma yönünden farklılık saptanmadı.SONUÇErken ve geç gruplar arasında doğum ağırlıkları açısından geç grup lehine fark varken postmenstruel 36. hafta ve düzeltilmiş yaş 18. aylarında boy, baş çevresi ve ağırlık ölçümlerinde farklılık saptanmadı. Erken gruptaki kızların 36. hafta ve 18. aylarında baş çevresi ölçümlerinin diğer grup kızlarından daha iyi olduğu görüldü. Her iki grup arasında 18. aylarında mental ve motor gelişim, sağırlık, körlük, serebral palsi gelişimi açısından farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIMIn spite of increasing in the survival of extremely low birth weight infants, the postnatal growth of these infants remains poor, does not come close to approximiting rates of in utero growths and have poor neurodevelopmental outcomes because of intake inadequate protein and energy their need. In this study, our aim is to assess the impact of early nutritional support, specifically parenteral amino acids, on growth and neurodevelopmental of very low birth weight infants at 36 weeks? postmenstrual age (PMA) and 18 months? corrected age (CA).METHODSİnfants (