Geç pretermlerin nörogelişimsel sorunları ve nörolojik morbiditeye etki eden faktörlerin araştırılması
Neurodevelopmental problems of late pretermsand affecting neurological morbidityinvestigation of factors
- Tez No: 817072
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL BURAK GÜLTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: AGTE, preterm, nörolojik gelişim, AGTE, preterm, neurological development
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmada prematüre bebeklerin (32–37. hafta arası) nöro-gelişimsel prognozunu araştırmak, prognoza etki eden antenatal, natal ve postnatal risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışma, Sağlık Bakanlığı Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri çocuk polikliniğinde rutin takibi olan, aynı hastanenin kadın doğum kliniğinde Ocak 2008 – Ocak 2013 tarihleri arasında doğan, 6 ay – 6 yaş arası, bilinen herhangi bir kronik hastalığı olmayan, 100 adet prematüre ve 100 adet matür doğmuş çocuk olmak üzere toplam 200 çocuk üzerinde gerçekleştirildi. Çocuğa ait bilgiler birinci derece yakınlarının doldurduğu anket formu ile elde edildi. Antenatal ve natal risk faktörleri dosyalar incelenerek çıkarıldı. Çalışmaya alınan çocukların psiko-sosyal ve motor gelişimleri Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) ile değerlendirilerek prematür ve matür bebekler nörolojik gelişim açısından karşılaştırıldı Bulgular: Çalışmamızda gruplar arasında kronolojik yaş, 1. ve 5. dk APGAR skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamışken (p>0.05), doğum haftası ve doğum ağırlığı arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p0.05). Gruplar arasında genel gelişim, dil gelişimi, ince ve kaba motor gelişim ve kişisel-sosyal gelişim açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Geç prematüre ve matüre gruplar arasında nörolojik gelişim açısından anlamlı fark bulunmamış olmakla birlikte geç prematüre bebekler neonatal morbidite ve mortalite açısından risk taşımakta ve birçok sorunla karşılaşmaktadır. Dolayısıyla doğum zamanlamasına prematürenin getireceği risklere karşılık gebeliğin devam ettirilmesi halinde anne ve fetüste oluşabilecek komplikasyonların riskini düşünerek dikkatlice karar verilmelidir. Bunun yanı sıra geç prematürelerin ya anne yanında izlem süreleri uzatılmalı ya da taburculuk sonrası ilk günlerde yakından izlenmeleri sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate neurodevelopmental prognosis of late premature infants (between 32 and 37 weeks) and to determine antenatal, natal and postnatal risk factors affecting prognosis. Methods: The study was carried out on a total of 200 children (100 premature and 100 mature born) with no known chronic disease from 6-month-old up to 6-year-old born between January 2008 and January 2013 in the obstetrics clinic of Health Ministry Dr. Sami Ulus Training and Research Hospital and being followed up routinely in the Pediatric Psychiatry Clinic. The information of the children was obtained by a questionnaire form completed by their first degree relatives. Antenatal and natal risk factors were listed by analyzing the files. Psychosocial and motor developments of the children were assessed with Ankara Development Screening Inventory (AGTE), and premature and mature babies were compared in terms of neurological development. Results: While there was no statistically significant difference between the groups in our study in terms of chronological age and 1- minute and 5-minute Apgar scores (p>0.05), the difference between delivery week and birth weight was statistically significant (p0.05). Among the groups, there was statistically no significant difference in terms of general development, language development, fine and gross motor development and personal-social development (p>0.05). Conclusion: Although there was no significant difference between late premature and mature groups in terms of neurological development, late premature babies are under risk in terms of neonatal morbidity and mortality, and they encounter many problems. Therefore, delivery schedule should be planned carefully by considering prematurity risks against the maternal and fetal complication risks if it is decided to maintain pregnancy. In addition, either the periods of follow-up besides mothers for late premature babies should be extended or these babies should be followed-up more closely in the first days after discharge.