Hemşirelik öğrencilerinin kendini gerçekleştirme engelleri ile meslek seçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between self-actualization obstacles and career choices of nursing students
- Tez No: 455299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AFİFE YURTTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, kendini gerçekleştirme, meslek seçimi, öğrenci, Career choice, nursing, self-actualization, student
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırma, hemşirelik öğrencilerinin kendini gerçekleştirme engelleri ile meslek seçimleri arasındaki ilişkiyi incelenmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, İlişkisel Tarama Modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören 1130 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmayı kabul eden 824 öğrenci örneklemini oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Kendini Gerçekleştirme Engellerini Tarama Envanteri ve Hemşirelikte Meslek Seçimi Ölçeği kullanılarak bahar döneminde toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, ortalama, t testi, varyans analizi, Kruskal Wallis ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada hemşirelik öğrencilerinin yaş ortalamasının 20.17±1.68, %75.6'sının kız, %30.7'sinin 2.sınıf olduğu %58.9'unun şehir merkezinde yaşadığı, %97.7'sinin bekar, %49.3'ünün Anadolu lisesi mezunu olduğu, %46.2'sinin serbest zaman etkinliklerine izleyici olarak katıldığı ve %88.1'inin ailesinin sosyo-ekonomik düzeylerinin orta olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, Kendini Gerçekleştirme Engellerini Tarama Envanteri toplam puan ortalamasının 95.22±38.94 olduğu ve Hemşirelikte Meslek Seçimi Ölçeği toplam puan ortalaması ise 97.66±25.66 olarak belirlenmiştir. Hemşirelikte Meslek Seçimi Ölçeği toplam puanı ile Kendini Gerçekleştirme Engellerini Tarama Envanteri toplam puanı ve güvenlik ihtiyacı, saygı ihtiyacı alt boyutları arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuşken (p0.05). Sonuç: Öğrencilerin kendini gerçekleştirme engelleri azaldıkça hemşirelikte meslek seçimi oranı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aims to investigate the relationship between self-actualization obstacles and career choices of nursing students. Materials and Methods: In the study, the Relational Screening Model was used. The study population consisted 1130 students, studying at the Atatürk University Faculty of Health Sciences Nursing Department in the 2015-2016 academic year. The sample of the study consisted of 824 students, who agreed to participate in the study. Data were collected during the spring semester using the Personal Information Form, Self-Actualization Obstacles Screening Inventory (SAOSI), and Career Choice Scale for Nursing (CCSN). Descriptive statistics, mean, t test, variance analysis, Kruskal Wallis and Pearson Correlation analysis were used in the evaluation of the data. Results: It was found that the average age of the nursing students was 20.17±1.68, 75.6% of them was female, 30.7% was sophomore, 58.9% was living in the city center, 97.7% was single, 49.3% was Anatolian high school graduate, 46.2% was participating in leisure activities as spectators, and that 88.1% had moderate familial socio-economic level. In the study, the mean Self-Actualization Obstacles Screening Inventory score was 95.22±38.94, and the mean Career Choice Scale for Nursing score was found to be 97.66±25.66. Although there was a statistically significant and positive correlation between total Career Choice Scale for Nursing score and total Self-Actualization Obstacles Screening Inventory score and need for security and respect sub-scales (p-0.05), there was no statistically significant correlation between the Career Choice Scale for Nursing and physiological needs and belonging-love sub-scales (p>0.05). Conclusion: The rate of nursing career choice increases as the self-actualization obstacles of the students decreases.