Diz osteoartritli bireylerde fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between the functional status of the individuals with knee osteoarthritis and their quality of life
- Tez No: 455298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartrit, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, Functional status knee osteoarthritis, quality of life
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Erzurum ilindeki diz osteoartritli bireylerin yaşam kalitesi ile fonksiyonel durumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve Metod: Araştırmanın evrenini Ağustos-Kasım 2015 tarihleri arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran 50 yaş üzerindeki diz osteoartrit tanısı konmuş bireyler oluşturmaktadır. Örneklem seçimine gidilmeyip çalışmaya katılmayı kabul eden 129 diz osteoartritli birey ile çalışma yürütülmüştür. Bireylerin sosyo-demografik özelliklerini ve hastalığa ilişkin özelliklerini belirlemek amacı ile literatür doğrultusunda oluşturulan soru formu ve Diz İncinme ve Osteoartrit Sonuç Skoru ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 22.00 istatistik paket programında frekans, yüzde, t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Dunnet T3 Post Hoc testi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışma sonucunda bireylerin fonksiyonel durumunu belirleyen Diz İncinme ve Osteoartrit Sonuç Skoru'nun Fonksiyon, Günlük Yaşam alt boyut puan ortalaması 46.61±16.17 ve Fonksiyon, Spor Ve Boş Zaman Değerlendirme Aktiviteleri alt boyut puan ortalaması 29.49±23.73 olarak bulunmuştur. Bireylerin Yaşam Kalitesi alt boyut puan ortalaması 34.15±18.11 bulunmuştur. Bireylerde fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Sonuç: Bireylerde ağrının varlığı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bireylerde fonksiyonel durum iyileştikçe yaşam kalitesi de yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to investigate the relationship between the functional status of the individuals with knee osteoarthritis and their quality of life in the province of Erzurum. Materials and Methods: The population of the study consisted of the individuals with knee osteoarthritis diagnosed over the age of 50 who applied to the Physical Therapy and Rehabilitation Policlinic at Health Research and Development Center at Erzurum Atatürk University between August and November 2015. The study was carried out with 129 individuals with knee osteoarthritis without sample selection. In accordance with the literature, a questionnaire was developed in order to determine the socio-demographic and disease-related characteristics of the participants and The Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) scale were used. The data were analyzed in SPSS 22.00 statistical package program using frequency, percentage, t test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Dunnet T3 Post Hoc test. Results: KOOS Function and Daily Life scores that show functional status of the participants were found as 46.61 and 16.17 respectively. In addition, Function and Sports/Leisure Activities subscale scores were determined as 29.49 and 23.73. The average scores of Quality of Life subscale were found as 34.15 and 18.11. A positive significant relationship was determined between functional status and quality of life in the individuals. Conclusion: The presence of pain in individuals affects quality of life negatively. As the functional status improves in individuals increases the quality of life increases too.