Oral antikoagülan kullanan kalp hastalarının antikoagülan tedaviden memnuniyet düzeyleri
Oral anticoagulant user satisfaction levels of cardiac patients from anticoagulant treatment
- Tez No: 455320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY İPEK ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Antikoagülan tedavi, Hasta memnuniyeti, Hemşirelik, Kalp hastalığı, Anticoagulant Treatment, Patient Satisfaction, Nursery, Cardiac Disease
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma, oral antikoagülan kullanan kalp hastalarının antikoagülan tedaviden memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma Nisan-Haziran 2016 tarihleri arasında Diyarbakır İli Silvan İlçesi'nde yer alan 98 yataklı Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesinin 25 yataklı dahiliye-kardiyoloji kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma evrenini Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi'nde yatarak tedavi gören 220 oral antikoagülan kullanan kalp hastası oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, bu hastanede yatarak tedavi gören kalp hastalarının arasından antikoagülan tedavi alan 150 kişi oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü güç analizi yöntemi 0,5 etki büyüklüğünde ve 0,05 α düzeyinde % 95 güven aralığında hesaplanarak belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmada hastaların % 80'i evli, % 34'ü ilkokul mezunu, yaş ortalaması 55.97, yarıdan fazlasının erkek olduğu, % 50'sinin çalışmadığı saptanmıştır. Kalp hastalarının antikoagülan tedaviden memnuniyet düzeylerini incelediğimizde, kısıtlılıklar alt boyutunun ortalamasının 3.676 standart sapmasının 1.058 olduğu, yükler ve zorluklar alt boyutunun ortalamasının 3.77 standart sapmasının 0.865 olduğu, olumlu etkiler alt boyutunun ortalamasının 4.432 standart sapmasının 0.962 olduğu, sonuç olarak memnuniyet ölçeğinin ortalamasının 3.892 standart sapmasının 0.825 olduğu görülmüştür. Alt boyutların Cronbach's Alpha düzeyleri ölçüldüğünde söz konusu düzeylerin 0.893 ile 0.833 arasında olduğu ve güvenirlik seviyesinin yüksek olduğu, memnuniyet ölçeğinin Cronbach's Alpha oranının 0.928 olduğu ve çok yüksek bir seviyede olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda hastalara uygulanan Duke Antikoagülan Memnuniyet Ölçeği'nin ortalaması 3,89 standart sapması 0,825'dir. Hastaların tedavi memnuniyet düzeylerinin orta derecede olduğu saptanmıştır. Bu nedenle Oral antikoagülan kullanan hastaların memnuniyet düzeylerini etkileyen konulara yönelik hemşirelerin bilinçlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was planned as a descriptive study in order to determine oral anticoagulant user satisfaction levels of cardiac patients from anticoagulant treatment. The study was carried out between April and June 2016 dates in 25-bed department of internal diseases-cardiology of 98-bed Dr. Yusuf Azizoglu State Hospital which is located in Diyarbakir City Silvan County. Materials and Method: Population of the study 220 was comprised of oral anticoagulant user cardiac patients who were receiving inpatient treatment in Dr. Yusuf Azizoglu State Hospital. The sample of the study, however, was comprised of 150 individuals, who were receiving anticoagulant treatment, from cardiac patients who were receiving inpatient treatment in the hospital. Sample size power analysis method was determined by calculating at effect size of 0.05, α level of 0.05 and with in confidence interval of 95%. Results: İn the study, %80 of the patients married, % 34 were primary school graduates, the avarage age is 55.97, more than half of the patients are male, %50 of the percentage detected that were not working. When we examine satisfaction levels of cardiac patients from anticoagulant treatment, it was determined that mean sub-dimension of limitations was 3.676 and its standard deviation was 1.058, mean sub-dimension of loads and challenges was3.77 and its standard deviation was 0.865, mean sub-dimension of positive effects was 4.432 and its standard deviation was 0.962 and, as a result, mean of the satisfaction scale was 3.892 and its standard deviation was 0.825. When Cronbach's alpha levels of sub-dimensions were evaluated, it was determined that aforementioned levels were varying between 0.893 and 0.833, confidence level was high and Cronbach's alpha ratio of satisfaction scale was 0.928, which is at a significantly higher level. Conclusion:In direction of these outcomes, mean of Duke Anticoagulant satisfaction scale that was applied to the patients was 3.89 and its standard deviation was 0.825. Satisfaction level of the patients from the treatment was determineding to be at moderate level. For this raising awareness of nurses concerning the issues influencing satisfaction levels of patients who are under OAC treatment may be recommended.