Okullardaki adölesanların yaşadıkları güçlükler ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi
Difficulties experienced by school-age adolescents and determination of their quality of life
  1. Tez No: 455319
  2. Yazar: AYLA HENDEKCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONAY BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, güçler ve güçlükler, okul sağlığı, yaşam kalitesi, Adolescents, school health, strengths and difficulties, quality of life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Okullardaki Adölesanların Yaşadıkları Güçlükler ve Yaşam Kalitelerinin Belirlenmesi Amaç: Bu araştırma okul çağındaki adölesanların yaşadıkları güçlükler ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı olarak yapılan araştırma, Ocak 2016- Ocak 2017 tarihlerinde, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı olarak, Erzurum merkeze bağlı üç büyük ortaokulda, 344 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu, Güçler ve Güçlükler Anketi, Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.00 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma etik ilkeler doğrultusunda tamamlanmıştır. Bulgular: Yapılan değerlendirmeler incelendiğinde; öğrencilerin % 50,6'sı 13 yaşında, % 52'si erkek, % 53.5'inin 7. Sınıfta olduğu görülmüştür. ÇİYKÖ için toplam puan ortalaması 81.58±13.65 ve GGA için toplam puan ortalaması 25.02±4.813 olarak bulunmuştur. Güçlükler Anketi puanları alt boyutu“dikkat eksikliği ve hiperaktivite”ile Yaşam Kalitesi Ölçeği alt boyutları 'fiziksel sağlık, sosyal işlevsellik, okul işlevselliği' alt boyutları arasındaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca Güçlükler Anketi puanları alt boyutu olan 'davranım sorunları' ve Yaşam Kalitesi Ölçeği alt boyutlarından 'fiziksel sağlık' alt boyutu dışındaki tüm alt boyutlar arasında ve 'ÇİYKO toplam puanı ve Toplam Güçlük puanı' arasındaki korelasyon değerlerinin tümü doğru yönde anlamlı olduğu saptanmıştır. Sonuç: Adölesan dönemde yaşanılan güçlükler arttıkça, öğrencilerin yaşam kalitelerinin bu durumdan olumsuz yönde etkilenmekte olduğu görülmüştür. Bu sonuç doğrultusunda, okul dönemindeki adölesanların yaşadıkları sorunların belirlenmesi ve yaşam kalitelerinin artırılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the quality of life and difficulties of adolescents in school age. Materials and Methods: This descriptive study was conducted with 344 students studying at Erzurum Central Secondary School between January 2016 and January 2017 in Atatürk University Institute of Health Sciences. Questionnaire developed by the researcher, the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) and the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) were used for data collection. The data were analyzed using SPSS 22.00 package program. Research was completed in line with the ethical principles. Results: According to the evaluations, it was observed that 50.6% of the students was 13 years old, 52% was male and 53.5% was in 7th grade. The total score average for PedsQL was 81.58±13.65 and the mean total score for SDQ was 25.02±4.813. There was no significant relationship between the“attention deficit and hyperactivity”sub-scale of the SDQ and the“physical health, social functioning, school functioning”sub-scales of the PedsQL. In addition, a positive and significant correlation was found between“behavioral problems”sub-scale score of the SDQ and all sub-scales of PedsQL except the“physical health”sub-scale as well as the positive and significant correlation between the mean total scores of PedsQL and SDQ. Conclusion: It was observed that the quality of life of the students is affected negatively as the difficulties experienced during adolescence increase. Based on this result, some recommendations were made to reveal the problems experienced by school-age adolescents and to increase their quality of life.