Erişkin kedi ovaryumunda ovariyal siklus sırasında claudin-1 ve claudin-5'in immunekspresyonları
The immunexpression of claudin-1 and claudin-5 during the ovarian cycle in the adult cat ovary
  1. Tez No: 455323
  2. Yazar: NERMİN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NARİN LİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, ovaryum, claudin-1, immunohistokimya, Cat, ovary, claudin-1, claudin-5, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ovaryumda foliküllerin ve korpus luteumun (CL) büyümesi ve gerilemesi, çoğalma, farklılaşma, apopitoz ve göç gibi çeşitli hücresel fonksiyonlarla karakterizedir. Hücrelerarası bağlantılar komşu hücreler arasındaki iletişimin önemli bir bileşeni olarak bu fonksiyonların düzenlenmesinde önemli rol oynarlar. Hücrelerarası bağlantıların başlıca bileşeni olan sıkı bağlantılar (TJs) claudin'ler, occludin ve bağlantı yapışma molekülleri (JAMs) gibi farklı transmembran adezyon proteinlerinden oluşurlar. Claudin'ler TJs'ın en önemli bileşenleri olup iyonların ve küçük moleküllerin paraselüler yolaklarda taşınmasını kontrol ederler. Bu çalışmanın amacı, östrus siklusunun farklı dönemlerindeki kedi ovaryumunda claudin-1 ve claudin-5'in doku ekspresyonunu ve lokalizasyonunu immunohistokimya yöntemi kullanarak belirlemek ve foliküller ile korpus luteumun (CL) büyümesi ve gerilemesi gibi ovaryum dinamiklerinde claudin-1 ve claudin-5'in olası rolünü araştırmaktır. Kedi ovaryumunun tüm hücre tiplerinde, claudin-1 ve claudin-5 immunreaksiyonlarının genel olarak çekirdek ve sitoplazmada bulunduğu, ancak germinatif epitel, stromal ve tekal tip interstisyel hücreler ile CL'un luteal hücrelerinde membransel yerleşim de gösterdikleri belirlendi. Tüm sağlıklı foliküllerde claudin-1 ve claudin-5 immunreaksiyonları oosit, pregranüloza/ granüloza ve teka hücre katmanlarında bulundu. Erken, orta ve geç luteal fazlardaki CL'da claudin-1 ve claudin-5'in immunlokalizasyonları benzerdi; bununla birlikte, immunboyanma yoğunluklarının erken dönemde en yüksek olduğu ve geç luteal fazda ise azaldığı görüldü. İnterstisyel stromada, stromal fibroblast-benzeri hücrelerin her iki claudin tipi için pozitif reaksiyon gösterdikleri belirlendi. Bu hücrelerdeki boyanma örneklerinin sabit kaldığı ve östrüs siklusu evrelerinden etkilenmediği tespit edildi. Ayrıca stromal interstisyel hücreler, düz kas hücreleri ve arteriyollerin endotel ve düz kas hücrelerinde de claudin-1 ve claudin-5 için pozitif immunreaksiyon görüldü. Sonuç olarak claudin-1 ve claudin-5'in kedi ovaryumlarındaki tüm hücrelerde çekirdek ve sitoplazmada yerleşmeleri bu adezyon moleküllerinin ovaryum hücrelerinde çoğalma, farklılaşma, göç etme ve apopitoz gibi olayların düzenlenmesinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Ayrıca claudin-1 ve claudin-5'in germinatif epitel, stromal ve tekal interstisyel hücreler ile CL'un luteal hücrelerinde membransel yerleşimli olmaları claudin-1 ve claudin-5'in bu hücrelerin adezyonunda görevli olabileceğini, ancak granüloza ve teka hücrelerinde membransel yerleşim göstermemeleri ise folikül gelişiminde adezyon molekülü olarak işlev görmediklerini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The growth and regression of ovarian follicles and corpus luteum (CL) are characterized by various cellular functions, including proliferation, differentiation, apoptosis and migration. Cell-cell junctions play important role in regulating these processes as an essential component for communication between the neigboring cells. Major components of intercellular junctions are tight junctions (TJs) which are composed of different transmembrane proteins claudins, occludin, and junctional adhesion molecules (JAMs). Claudins are one the major components of TJs that control the transport of ions and small molecules in paracellular pathways. The purpose of this study was to identify tissue expression and localization of claudin-1 and claudin-5 in the cat ovary during different stages of the ovarian cycle using immunohistochemistry and was to investigate the potential role of claudin-1 and claudin-5 in ovarian dynamics such as the growth and regression of follicles and CL. In all cell types of cat ovary, the immunostainings for claudin-1 and claudin-5 are mainly localized in the nucleus and cytoplasm. However, the membranous localizations of claudin-1 and claudin-5 were observed in the surface epithelium, stromal and thecal type intesrtistiel cells, and luteal cells. In the all healthy ovarian follicles, the immunostainings for claudin-1 and claudin-5 were present in oocytes, pregranulosa/granulosa and theca cell layers. In atretic follicles, the immunostainings were also found granulosa cells, thecal type interstitiel cells and thecal fibroblast like cells. In CL, both small and large luteal cells were stained positively for both claudins. The patterns of immunostaining were similar in early, mid, and late luteal phases; however, the intensity was highest at early and decreased at late luteal phase. In the interstitial compartment, the some stromal fibroblast-like cells exhibited positive immunostaining for claudin-1 and claudin-5, and the pattern of immunostaining for claudins remained constant and was not affected by the stage of oestrus cycle. Furthermore, ovarian stromal interstitiel cells, smooth muscle cells and endothelial and smooth muscle cells in arterioles were also immunostained for both claudins. In conclusion, the nuclear and cytoplasmic localizations of claudin-1 and claudin-5 suggest that these adhesion molecules may play a role in the regulation of events such as proliferation, differentiation, migration and apoptosis in ovarian cells. Furthermore, the membranous localizations of claudin-1 and claudin-5 in the surface epithelium, stromal and thecal type intertistial cells and luteal cells of CL indicate that claudin-1 and claudin-5 may be involved in the adhesion of these cells, whereas the absence of claudin-1 and claudin-5 immunoreactivities on the plasma membranes of both granulosa and theca cells suggest that they do not function as adhesion molecules in the development of follicles.