Futbolcularda alt ekstremiteye uygulanan akut vibrasyon antrenmanının denge ve hız üzeri etkisi
The effect of acute vibration applied to the lower extremities training on balance and speed of players
  1. Tez No: 455324
  2. Yazar: YUNUS BERK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin, Futbol, Akut Titreşim Antrenmanı, Hız, Adult, Soccer, Acute Vibration Training, Speed
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Araştırmada, futbolculara uygulanan akut vibrasyon (titreşim) antrenmanlarının 30 m sürat ile dinamik ve statik denge düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya yaş ortalamaları 21,63±1,81 yıl, spor yaşı ortalamaları 9,47±2,89 yıl, boy ortalamaları 177,70±4,57 cm ve vücut ağırlık ortalamaları 71,33±5,34 kg olan 30 gönüllü futbolcu katılmıştır. Gönüllülerin 30 m koşu, statik ve dinamik denge değerleri ölçülmüştür. Elde edilen ham veriler gurup içi karşılaştırmalar ile istatistiki sonuçlara ulaşılmıştır. Gönüllülerin statik denge değerleri; vibrasyon antrenmanı öncesine göre, vibrasyon antrenmanı sonrası anlamlı düzeyde azalmıştır (p0,05). Sonuç olarak; yetişkin futbolcularda alt ekstremiteye uygulanan akut vibrasyon antrenmanlarının 30 m sürat değerlerinde önemli azalmalara sebep olmadığı, ancak dinamik ve statik denge performansları üzerine önemli düzeyde katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
İn the investigate, It was aimed to investigate the effects of acute vibration (vibration) training applied to soccer players on dynamic and static balance levels with a speed of 30 m. 30 soccer players were voluntarily accompany with the mean age of the study was 21,63 ± 1,81 years, the mean age of the sport was 9,47 ± 2,89 years, the mean height was 177,70 ± 4,57 cm and the mean body weight was 71,33 ± 5,34 kg. The voluntary 30 m running, static and dynamic balance values were measured. The obtained raw data were compared with each other and statistical results were obtained. Static balance values of volunteers; Vibration training decreased significantly after the training (p 0,05) according to the pre-vibration training. As a result; It is considered that acute vibration training applied to the lower extremities in adult soccer does not cause significant reductions in the 30 m sprint speed but contributes significantly to the dynamic and static balance performances.