Sığır karkaslarından ve etlerinden termofilik campylobacter SPP. izolasyonu ve izolatların antibakteriyel duyarlılıkları
Isolation of thermophilic campylobacter SPP from cattle carcasses and meats and antibacterial susceptibility of isolates
- Tez No: 455330
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel duyarlılık, Campylobacter spp, mPCR, sığır eti, sığır karkas, Antibacterial sensitivity, beef, beef carcass, Campylobacter spp, mPCR
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, sığır karkaslarından ve etlerinden termofilik Campylobacter spp.'nin izolasyonu ve elde edilen izolatların çeşitli antibakteriyellere duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla, 100 adet sığır karkas yüzey örneği ve farklı şatış birimlerinden (kasap, süpermarket) alınan 100 adet sığır eti örneği (50 adet kıyma ve 50 adet parça et) materyal olarak kullanıldı. Campylobacter spp. izolasyonu için Bolton zenginleştirme besiyeri (Oxoid CM0983) ile Modified charcoal cephoperazone desoxycholate agar (mCCDA)'dan yararlanıldı. Elde edilen izolatların identifikasyonu fenotipik ve moleküler (mPCR) testler ile gerçekleştirildi. İzolatların amoksisilin-klavulonik asit, enrofloksasin, eritromisin, gentamisin, nalidiksik asit streptomisin ve tetrasiklin'e duyarlılıkları ise disk diffuzyon yöntemi ile belirlendi. İncelenen 100 adet sığır eti örneğinin 8 (%8)'i, 100 adet sığır karkas yüzeyinin ise 28 (%28)'i termofilik Campylobacter spp. yönünden pozitif bulundu. Et örneğinden elde edilen izolatların 6'sı C. jejuni ve 2'i C. coli olarak identifiye edildi. Karkas örneğinden izole edilen 32 adet izolatın 26'sı C. jejuni, 3'ü C. coli ve 3'ü de C. lari olarak tanımlandı. Otuziki C. jejuni izolatının 6'sı enrofloksasin, 11'i nalidiksik asit ve 4'ü de tetrasikline dirençli bulundu. Analiz edilen sığır karkaslarının ve etlerinin çeşitli termofilikCampylobacter türleri ile kontamine olması, bu etleri tüketen insanlarda Campylobacter enfeksiyonları açısından bir risk oluşturabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çalışmada C. lari'nin de izole edilmesi, farklı kontaminasyon kaynaklarından dolayı mezbaha hijyen kalitesinin arttırılması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the isolation of thermophilic Campylobacter spp. from cattle carcasses and meats and the determination of susceptibility of the isolates to various antibacterials were aimed. For this purpose, 100 beef carcass surface samples and 100 beef samples (50 diced meat and 50 minced meat) taken from different retail units (butcher, supermarket) were used as a material. Bolton Broth (Oxoid CM0983) and Modified charcoal cephoperazone desoxycholate agar (mCCDA) (Oxoid CM739) were used for the isolation of thermophilic Campylobacter spp. Identification of isolates was performed by phenotypic and molecular (mPCR) tests. Antibacterial susceptibility of the isolates to amoxicillin-clavulanic acid, enrofloxacin, erythromycin, gentamicin, streptomycin tetracycline and nalidixic acid was determined by disk diffusion method. Eight (8%) of the 100 beef samples and 28 (28%) of the 100 beef carcass samples were found to be positive for thermophilic Campylobacter spp. six and 2 isolates obtained from beef samples were identified as C. jejuni and C. coli respectively. In addition, twenty six, 3 and 3 of 32 isolates obtained from beef carcass samples were defined as C. jejuni, C.coli, and C. lari respectively. Six, 11 and 4 of 32 C. jejuni isolates were found to be resistant to enrofloxacin, nalidixic acid and tetracycline respectively. It is thought that the contamination of beef carcasses and meats with various species of thermophilic Campylobacters could pose a risk factor for Campylobacter infections in humans. In addition, due to isolation of C. lari in this study reveals that hygiene quality should improve in slaughterhouses.