Çiğ süt ve peynirlerde brucella SPP'nin konvansiyonel ve moleküler metodlarla araştırılması
Investigation of brucella SPP. in raw milk and cheese by conventional and molecular methods
  1. Tez No: 455331
  2. Yazar: SEVGİ ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Peynir, süt, Brucella, AMOS-PCR, Cheese, milk, Brucella, AMOS-PCR
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, Kayseri ilinde tüketime sunulan çiğ süt ve peynirlerde Brucella spp. varlığının konvansiyonel ve moleküler metotlarla araştırılması amaçlandı. Bu amaçla 100 adet çiğ süt, 100 adet taze beyaz peynir ve 100 adet salamura beyaz peyniri olmak üzere toplam 300 örnek Brucella spp. yönünden analiz edildi. İzolasyon için, Farrell yönteminden ( Farrel Broth'da ön zenginleştirmeyi takiben Farrell agara ekim) yararlanıldı. İzolatların identifikasyonu için fenotipik testler ve moleküler metod (AMOS-PCR) kullanıldı. Çalışma sonucunda; analiz edilen 100 süt örneğinin 1'i, 100 taze peynir örneğinin 2'si Brucella spp. yönünden pozitif saptanırken 100 adet salamura peynir örneğinde Brucella spp. tespit edilemedi. Elde edilen izolatların fenotipik identifikasyonu sonucunda süt örneğinden elde edilen 1 izolat, B. abortus biyotip 1, taze peynirden elde edilen 2 izolat B. melitensis biyotip 3 olarak tanımlandı. Ayrıca izolatlar AMOS-PCR ile de tür ve biyotip düzeyinde doğrulandı. Çalışmada, Kayseri şehir merkezindeki çeşitli satış alanlarında tüketime sunulan süt ve peynirlerde elde edilen Brucella spp. izolasyon oranları düşük olmasına rağmen enfeksiyonun şiddeti dikkate alındığında, Brucella türlerini içeren süt ve peynirlerin halk sağlığı açısından potansiyel risk oluşturduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the presence of Brucella spp. in cow raw milk and cheese served for consumption in Kayseri province by conventional and molecular methods. For this purpose, A total of 300 samples consist of 100 raw milk, 100 fresh white cheese and 100 pickled white cheese were analyzed for Brucella spp. The Farrell method (following pre-enrichment in Farrell broth, culture was made in Farrell agar) was utilized for the isolation phenotypic tests and molecular method (AMOS-PCR) were used for the identification of isolates. In conclusion, Brucella spp. could not be detected from 100 pickled cheese while 1 of the 100 milk samples and 2 of 100 fresh cheese samples examined were found to be positive for Brucella spp. One isolate from milk and two isolates from fresh cheese were identified as B. abortus biotype 1 and B. melitensis biotype 3 respectively with phenotypic tests. In addition, isolates were also confirmed at the species and biotype level by AMOS-PCR. In this study, although the isolation rate of Brucella spp. obtained from milk and cheese served for consumption in Kayseri city center, is low, considering the severity of infection, milk and cheese that contained Brucella spp. constitute a potential risk for public health