Titreşim antrenmanlarının ivmelenme üzerine akut etkisinin incelenmesi
Investigation of acute effect on evolution of vibration trenches
  1. Tez No: 455332
  2. Yazar: OKTAY ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İvmelenme, Titreşim, Antrenman, Akut Etki, Acceleration, Vibration, Training, Acute Effect
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırmada, aktif futbol oynayan sporcularda tüm vücut titreşim antrenmanlarının ivmelenme üzerine akut etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Yozgat ili süper amatör liginde aktif futbol oynayan yaş: 19,93±1,46 yıl, boy: 1,77±,055 cm, vücut ağırlığı: 72,90±8,57 kg. olan 30 erkek futbolcu katılmıştır. Ölçümler üç farklı günde, ısınma çalışmaları sonrası yapılmıştır. Çalışmaya katılan futbolcular karşılaşma takvimine göre değişmekle birlikte haftada ortalama 3 antrenman yapmaktadır. Tüm vücut titreşimi frekansı 30 Hz ve 3.8 mm genlik olarak belirlenmiştir. Tüm vücut titreşimi uygulaması sırasında katılımcılara; basıc squat, calf raise, one legged squat pozisyonunda 30 sn statik olarak titreşim uygulanmıştır. Her pozisyon için titreşim süresi kadar dinlenme süresi belirlenmiştir. İvmelenme ve sprint süresi 30 m koşu ve topla 30 m koşu için, 18. metreye kadar her 3 metreye fotoseller yerleştirildi, 18. metreden sonra her 4 metreye yerleştirilmiştir. 100 m koşu için her 10 metreye fotosel yerleştirilmiş ve ölçümler yapılmıştır. Titreşim uygulamaları farklı sürelerde titreşim üretebilen DNK technology marka, XG10 model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İvmelenme ve sprint süreleri Cronides LMR marka PT 0816 model 10 kapılı fotosel ile ölçülmüştür. İstatistiksel analizler Windows için SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Verilerin parametrik- nonparametrik dağılımları için shapiro-Wilk tablosuna bakılmıştır. Tanımlayıcı istatistikleri, aritmetik ortalamaları ve standart sapma değerleri descriptive statistics testi ile hesaplanmıştır. Titreşim antrenmanı öncesi ve titreşim antrenmanı sonrası ölçümler arasındaki anlamlılık bakımından karşılaştırılması; nonparametrik test wilcoxon signed ranks test ile hesaplanmıştır. Sporculara ait 30 m, 100 m. ve topla 30 m. sprint zamanı ve ivmelenme ölçümlerinde, titreşim antrenmanı öncesi ve titreşim antrenmanı sonrası 30 m, 100 m. ve topla 30 m. sprint zamanı ve ivmelenme sürelerinin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç olarak bu çalışmanın bulguları akut olarak uygulanan tüm vücut titreşiminin ivmelenme ve sprint performansını etkilemediğini göstermektedir. Daha kesin sonuçlara ulaşabilmek için farklı frekanslardaki tüm vücut titreşim uygulamasının kronik olarak uygulanarak etkilerinin incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to investigate the acute effect of accelerating all body vibration training on active soccer players. Age of active football in Yozgat ili super amateur league for this study: 19,93 ± 1,46 years, height: 1,77 ±, 055 cm, body weight: 72,90 ± 8,57 kg. 30 male soccer players participated. Measurements were made on three different days after warm-up work. The footballers participating in the training have an average of 3 trainings per week, varying according to the match schedule. The whole body vibration frequency was determined as 30 Hz and 3.8 mm amplitude. Participation during whole body vibration application; Basıc squat, calf raise, and one legged squat were applied with static vibration for 30 seconds. For each position, the duration of the rest is determined as the duration of the vibration. Acceleration and sprint duration For 30 m running and 30 m running on the ball, photos of 3 meters each were placed up to 18 meters and placed every 4 meters after 18 meters. For a 100 m run, every 10 meter photocell was placed and measurements were made. Vibration applications were carried out using the DNG technology brand XG10 model, which can produce vibrations at different times. Acceleration and sprint times were measured with the Cronides LMR brand PT 0816 10-port photocell. Statistical analyzes were analyzed using the SPSS 22.0 package program for Windows and the significance level was taken as 0.05. The parametric-nonparametric distributions of the data are examined in the shapiro-Wilk table. Descriptive statistics, arithmetic mean and standard deviation values were calculated by descriptive statistics test. Comparison of significance between measurements before and after vibration training; Nonparametric test was calculated by wilcoxon signed ranks test. 30 m, 100 m. And the ball is 30 m. Sprint time and acceleration measurements, before vibration training and after vibration training 30 m, 100 m. And the ball is 30 m. No statistically significant difference was found in the comparison of sprint time and acceleration times. In conclusion, the investigation of this thosis study has been showed that acutely applied whole body vibration does not affect the acceleration and sprint performance. In order to achieve more accurate results, it is recommended to examine the effects of whole body vibration application in different frequencies chronically.