Yuvarlak çay su kalitesinin fizikokimyasal ve biyolojik olarak incelenmesi
Physicochemical and biological examination of the water quality in Yuvarlak stream
- Tez No: 455483
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YORULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Su Kalitesi, Bentik Makroomurgasız, Yuvarlak Çay, Biyolojik Çeşitlilik, Water quality, Benthic structure of macro invertebrates, Yuvarlak Stream, Biological diversity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırma bölgesi olarak Yuvarlak Çay seçilmiştir. Yuvarlak Çay Köyceğiz Gölü'ne dökülmektedir. Yuvarlak Çay ekolojik ve turizm potansiyeli bakımından oldukça önemli olan Köyceğiz Gölü'nü besleyen önemli bir kaynaktır. Yuvarlak Çay'ın su kalitesinin ortaya konulması bu önemli gölün su kalitesi bakımından iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca Yuvarlak Çay üzerinde yıllık 1200 ton kapasite ile çalışan biri büyük ölçekli ve birkaç küçük ölçekli alabalık çiftlikleri bulunmaktadır. Bu çalışma Ocak 2014 ve Kasım 2014 tarihleri arasında Yuvarlak Çay üzerinde seçilen altı istasyonda mevsimlik periyotlar halinde yapılmıştır. Bentik makro omurgasızlar arazide el kepçesi ile toplanmıştır. Aynı anda bazı su kalitesi parametreleri arazide ölçülmüş diğerleri için de polietilen kaplara su örneği alınmıştır. Akarsuyun su kalitesi SKKY, Klee (1991) ve BBI' ye göre sınıflandırılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada bir yıl boyunca seçilen altı istasyondan alınan örneklerle Yuvarlak Çay'ın su kalitesi fizikokimyasal ve biyolojik olarak ortaya konulmuştur. Yuvarlak Çay'ın bentik makroomurgasız yapısı 5976 birey incelenerek ortaya çıkarılmıştır. Örnekleme noktalarından toplanan bireyler Turbellaria, Gastropoda, Bivalvia, Hirudinea, Crustacea ve Insecta, sınıflarına aittir. Bu çalışmada, Turbellaria sınıfına ait cins düzeyinde 1 takson, Gastropoda sınıfına ait 2'si cins, 4'ü tür düzeyinde 6 takson, Bivalvia sınıfına ait cins düzeyinde 1 takson, Hirudinea sınıfına ait cins düzeyinde 1 takson, Crustacea sınıfına ait cins düzeyinde 2 takson, Insecta sınıfına ait 16'si cins, 20'u tür düzeyinde olmak üzere 36 takson, toplam 47 takson teşhis edilmiştir. Sonuçlar, ulusal ve uluslararası sınır değerlere göre ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmiştir. Teşhis edilen taksonların % 76,59'ü (36 takson) Insecta sınıfına aittir. Çalışma süresince elde edilen değerler ele alındığında, Yuvarlak Çay'ın kirlilik baskısı altında bulunduğu, ancak bu baskının çok yoğun bir kirlilik baskısı olmadığı belirlenmiştir. Suyun fizikokimyasal özelliklerinin yanı sıra biyolojik yapısının da tezde yer alıyor olması Yuvarlak Çay'ın önemini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Yuvarlak Stream has been chosen as the area of research. Yuvarlak Stream runs in to Köyceğiz Lake. Yuvarlak stream is an important source that influents Köyceğiz Lake, which is highly significant in terms of the ecological and touristic potential. Determination of the water pollution will be contribution to the improvement in the aspect of water quality. Besides there are a few trout farms one of which is large scale enterprise and the others are small in quantity that works 1200 tonne annually . Although there are researches on ecologically highly popular Yuvarlak Stream, this study will be much more accurate and detailed. This study has been done between January 2014 and November 2014 in 6 chosen stations on Yuvarlak Stream in seasonal periods. Benthic macro invertebrates have been collected by hand sieve in the field. At the same time some parameters of water quality have been measured in the field and water samples have been taken in to polyethylene containers for the others. Water quality of the stream has been classified according to SKKY, Klee (1991), and BBI. As for the conclusion the water quality has been revealed physicochemical and biologically by the samples taken from 6 chosen stations during a year in this study. Benthic structure of macro invertebrates of Yuvarlak Stream has been revealed by having studied 5976 individuals . Individuals sampled from the stations belong to Turbelleria, Gastropoda, Bivalvia, Hirudinea , Crustacea and Insecta classis. In this study 1 taxon in the level of genera belong to Turbelleria classis, 6 taxa, of 4 in the level of species and 2 in the level of genera belong to Gastropoda classis, 1 genus taxon belongs to Bivalvia, 1 genus taxon belongs to Hirudinea, 2 taxa in genera level belong to Crustacea classis, 36 taxa of 20 in species level and 16 in genus belong to Insecta, totally 47 taxa were detected. Results were evaluated by using statistical methods and by the national and international index values. % 76,59 of identified taxa (36 taxa) belong to Insecta classis. When the obtained values handled it is figured out that Yuvarlak Stream is under a pressure of being polluted but it is not an extreme pressure of being polluted. Having been on the thesis as for the psychochemical features and also biological structure, it is increasing the importance of Yuvarlak Stream.