Arazi deneyleri yolu ile sıvılaşma potansiyeli tahmini ve bir uygulama
Prediction of liquefaction potential with the help of in-situ tests and case study
- Tez No: 45552
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Sıvılaşma, Atenasyon, SPT, Devirsel gerilme oranı, Earthquake, Liquefaction, Attenuation, SPT, Cyclic stres ratio
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada; Gümüşova-Gerede Otoyolu boyunca (Düzce) yapılan sondajlardan elde edilen veriler üzerinde sıvılaşma analizleri yapılmıştır. Bölgenin depremsellik incelemesinde, 7.5 büyüklüğündeki (Ms) bir depremin tekrarlanma periyodu hesaplanmıştır. Anakayadaki maksimum yatay yer ivmesinin hesaplanmasında, Batı Amerika için geliştirilen atenasyon (sönüm) eşitlikleri kullanılmıştır. Zemin yüzeyindeki maksimum yatay yer ivmesinin hesaplanmasında ise, grafik metod kullanılmıştır. Çalışmaya konu olan güzergah boyunca, yapılan sondajlarda numune alınan seviyeler; SPT-N sayısı, ince dane oranı, derinlik ve yeraltı suyunun konumuna göre sınıflandırılarak, sıvılaşma potansiyeline sahip olanlar ayırtlanmıştır. Bu seviyeler üzerinde, Seed ve DeAlba ile Tokimatsu ve Yoshimi metodları olarak bilinen ve SPT sonuçlarına dayalı iki analiz yöntemi uygulanmıştır. Ayrıca, arazi çalışmalarında eski sıvılaşma yapılarının varlığı da araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, liquefaction analyses were conducted on the data collected from boreholes along the Gümüşova-Gerede highway. Return period of an Ms=7.5 earthquake was calculated using the instrumental seismicity data. The attenuation equations developed for the Western America were utilized for the computation of peak horizontal ground accelaration in bedrock. The peak horizontal ground accelarations on the ground surface were determined using a graphical method. The liquefaction potential bearing levels through the boreholes were chosen depending on the SPT-N, fines content, depth and the position of ground water table. Two methods known as Seed and DeAlba and Tokimatsu and Yoshimi which make use of SPT data were employed for the liquefaction potential analysis of the chosen horizons. In addition, a field investigation was carried out so as to search for paleoliquefaction features.