Hünnapın (Ziziphus jujuba Mill.) çelikle çoğaltılması
Propagation of jujube (Ziziphus jujuba Mill.) by cuttings
  1. Tez No: 455571
  2. Yazar: AYDAN KANTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ZEKİ BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Çelikle çoğaltma, Hünnap, IBA, Ziziphusjujuba, IBA, Jujube, Propagation by cutting, Ziziphusjujube
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma 2015-2016 yılları arasında Amasya-Merkez (Göllübağları) ilçesinde yetiştirilen bir hünnap genotipine ait yeşil, yarı odunsu ve odun çeliklerinde farklı IBA (IndolButirik Asit) dozlarının köklenmeye etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, yeşil ve odun çeliklerinde köklenmenin belirlendiği, yarı odunsu çeliklerde ise köklenme görülmediği belirlenmiştir. Köklenme oranı ve en gelişmiş kök uzunluğuna (mm) ait en yüksek ortalama değerlerin yeşil çeliklerde, sırasıyla, % 7.93 ve 100.00mm olduğu; en gelişmiş ortalama kök çapı değerinin 3500 ppm IBA uygulamasında (3.53 mm), en ağır ortalama kök yaş ve kuru ağırlıklarının yeşil çeliklerin 3000 ppm IBA uygulamalarında, sırasıyla, 1.47 g ve 0.31 g olduğu; en yüksek kök kalitesinin de odun çeliklerinin 3500 ppm IBA uygulamasında (3.00) olduğu tespit edilmiştir. Çeliklerde canlılık oranı ve kök sayısı değerlerinin ise çelik tipi ve IBA dozlarına göre farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different IBA (Indole Butyric Acid) doses on rooting green, semi-hardwood and hardwood cuttings of a jujube genotype grown in the province of Amasya-Center (Göllübağları) (Turkey)between 2015-2016. As the result of the study, while rooting was not observed in semi-hardwood cuttings, it was observed in green and hardwood cuttings. The highest mean values for rooting rate and most advanced root length (mm) were found as 7.93 % and 100.00 mm in green cuttings, respectively; the most developed mean root diameter value after 3500 ppm IBA application (3.53 mm), and the heaviest mean root fresh and dry weights of green cuttings after 3000 ppm IBA applications were found as 1.47 g and 0.31 g, respectively; and the highest root quality of hardwood cuttings was found as 3500 ppm IBA (3.00). The viability rate and number of roots for the cuttings did not differ according to the cutting type and IBA doses.