Outrigger sistemi kullanılan betonarme yüksek yapıların yatay yükler altındaki davranışının incelenmesi
Lateral load response of reinforced concrete high-rise buildings with outrigger system
- Tez No: 455658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ ARISOY, PROF. DR. YUSUF CALAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yüksek yapılar, perde-çerçeveli sistem, outrigger sistem, yatay yükler, High-risebuilding, shearwall-framedsystem, outriggersystem, lateralloads
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Butezçalışmasındaoutrigger sistemi kullanılan betonarme yüksek yapıların statik yatay yükler altında lineer elastik davranışı ve outrigger sisteminin yapıya katkısı incelenmiştir. Sayısal uygulamalar için 45 katlı simetrik bir yapı modeli seçilmiştir. Outrigger sistemi kullanılan yüksek yapıların yatay yükler altındaki davranışının incelenmesiiçin öncelikle yüksek yapılarda kullanılan perde-çerçeveli taşıyıcı sistemler incelenmiştir. Taşıyıcı sistemi perde-çerçeveli olan modelin yatay yükler altındaki ötelenme çözümleri, analitik yöntem ve ETABS programı ile yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonrasında perde-çerçeveli taşıyıcı sisteme, outrigger sistemi eklenerek elde edilen bu sistemin yatay yükler altında ötelenme hesabı için var olan analitik çözümler incelenmiş, değerlendirilmiş ve farklı yükleme ve iki seviyeli outrigger için analitik çözümler geliştirilmiştir. Analitik çözümlerin geçerliliğinin kanıtlanması amacıyla seçilen yapının yatay yükler altında ötelenme çözümleri, aynıyapının üç boyutlu modeline ait ETABS programı çözümleri ile karşılaştırılmıştır. Outrigger sistemin, yüksek yapılarda yatay yükler altında yanal rijitliğe katkısının ve perde eğilme momentine etkisinin değerlendirmek amacıyla perde-çerçeveli sistem ve outrigger-perde-çerçeveli sisteminaynı yatay yükler altında çözümleri elde edilmiş ve sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, linear elastic response of high-rise reinforced concrete buildings with outrigger system under the static lateral loads and the contribution of the outrigger system to the structure were investigated. For the numerical solution, 45 storey symmetrical building model was selected. To find out the behaviors of the high-rise reinforced concrete buildings with outrigger system under horizontal loads, the shear wall-framed load bearing systems were primarily examined. Displacement solutions of this load bearing system model under lateral loads was carried out by analytical methods and ETABS program. The results of two approximations were compared with each other. Then, the current analytical approximations for the lateral displacement solutions of the high-rise reinforced concrete buildings with the outrigger system, which was created adding the outrigger system to existing shear wall-framed load bearings system, were examined and analytical displacement solutions were developed for different loading and outrigger with two-levels. For the validity of analytical solutions, the analytical results of the selected structure model under lateral loads were compared the solutions of three dimensional structural model analyzing with ETABS program. In order to evaluate the contribution of the outrigger system to the lateral stiffness and its effect on bending moment, the lateral displacement and bending moment solutions forthe shear wall-framed system and outrigger-shear wall-framed system under the same lateral loads were obtained using analytical method and ETABS program, and obtained results were compared with each other.