Yanal yükler altında çelik yüksek binalarda çoklu dıştan destek sistemlerin (Outrigger) etkisi
Effect of Outrigger systems on steel high-rise buildings subjected to lateral loads
  1. Tez No: 632981
  2. Yazar: İLHAN EMRE İNAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYİT ÇERİBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik yapı, Yüksek bina, Dıştan destek sistemi, Outrigger, Zaman Tanım alanında hesap, Steel structure, Tall building, Outrigger, Time history analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışması altı ana bölüm altında yapılmıştır. Birinci bölümde yüksek binalar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Yüksek binaların tarihi süreçleri anlatılmış, yüksek binalarda kullanılan taşıyıcı sistemler hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. İkinci bölümde dıştan destek sistemli (outrigger) yüksek binalar için literatürde yapılmış olan çalışmalar ele alınmıştır. Özellikle dıştan destek sisteminin konumu ve adedine yönelik yapılan araştırmalar özetlenmiştir. Üçüncü bölümde dıştan destek sistemi (DDS) hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir. Yakın geçmişte DDS uygulanmış nitelikli yüksek binalar özetlenmiştir. Dördüncü bölümde 40 katlı 160m yüksekliğindeki örnek bir yüksek bina ETABS ile analiz edilmiştir. Bina TS EN 1991-1-4'e göre hem rüzgar yükleri için hem de TBDY-2018'e göre deprem yükleri için incelenmiştir. Deprem etkilerini incelemek için zaman tanım alanında hesap yöntemi kullanılmıştır. Geçmişte gerçekleşmiş olan onbir adet deprem ivme kaydı PEER veritabanından seçilmiştir. Seçilen her bir ivme kaydının ölçeklenmemiş ham halleri alınmış ve SeismoMatch yazılımı ile ölçeklendirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Ölçeklendirme işleminde hedef tasarım spektrumu olarak TBDY-2018 uyarınca DD-2 tasarım spektrumu kullanılmıştır. İlk aşamada bir konumda DDS'ye sahip yüksek bina için DDS her kata sırayla konmuş ve ETABS analiz modelleri oluşturulmuştur. Araştırılan yüksek bina kırk katlı olduğu için toplamda kırk farklı ETABS analiz modeli elde edilmiştir. İkinci aşamada iki konumda DDS olması durumu için, DDS'nin farklı konumlarda bulunabileceği tüm kombinasyonlar dikkate alınmıştır. İncelenen yüksek bina kırk kata sahip olduğu ve DDS'nin iki farklı konumda olabileceği tüm durumlar dikkate alındığında toplamda 780 adet farklı ETABS analiz modeli ortaya çıkmıştır. İki DDS'li bina için tüm deprem kayıtları yerine sadece Düzce deprem kaydı için sonuçlar incelenmiştir. Beşinci bölümde her farklı analiz durumu için elde edilen bulgular (tepe noktası yatay yerdeğiştirmesi ve bina toplam yatay taban reaksiyonu) grafik olarak sunulmuştur. Altıncı bölümde çalışmada elde edilen tüm sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out under six main chapters. In the first chapter, general information about tall buildings is given. The historical processes of tall buildings are explained and statements are made about the carrier systems used in tall buildings. In the second chapter, studies conducted in the literature for outrigger tall buildings with outrigger are discussed. Researches especially on the location and number of outriggers are summarized. In the third chapter, detailed information about outrigger is given. Iconic tall buildings with outrigger have been summarized in the recent past in the world. In the fourth chapter, a sample 40-storey 160meter high-rise building was analyzed with ETABS software. The building has been examined for both wind loads and earthquake loads. Time history analysis method was used to examine the effects of earthquakes. Eleven real earthquake records in the past were selected from the PEER database. The unscaled raw state of each selected acceleration record was taken and scaling was performed with SeismoMatch software. In the scaling process, DD-2 design spectrum was used as target design spectrum in accordance with the TBDY-2018. In the first stage, for the tall building with outrigger in one position, outrigger was put in order on each floor and ETABS analysis models were created. Forty different ETABS analysis models were obtained in total, since the investigated tall building was forty floors. In the second stage, in case of outrigger in two positions, all combinations in which outriggers can be located in different positions are taken into consideration. Considering all the cases where the high-rise building has forty floors and the outriggers can be in two different locations, 780 different ETABS analysis models have been created in total. For the building with outriggers in two locations, only the results for Düzce earthquake record were examined instead of all earthquake records. In the fifth chapter, the results obtained for each different analysis case (max. horizontal displacement at top and building total horizontal base reaction) are presented graphically. In the sixth chapter, all the results obtained in the study are presented.