Sağlık meslek mensuplarının kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma: İzmir ili örneği
A research on determining of the red meat consumption behaviours on healthcare professionals: The case of Izmir
  1. Tez No: 455660
  2. Yazar: ÖZGE SAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızı et, tüketim, sağlık, sağlık meslek mensupları, İzmir, Red meat, consumption, health, healthcare professionals, İzmir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; İzmir İli'nde, çeşitli meslek alt gruplarında görev yapan sağlık meslek mensuplarının kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesidir. Araştırmanın ana materyalini oluşturan birincil veriler; İzmir ilinde yaşayan ve çalışan 149 sağlık meslek mensubu ile yüz yüze görüşülerek yapılan anketlerden elde edilmiştir. Sağlık meslek mensuplarının kırmızı et ile ilgili tutum ve davranışlarının ölçülmesinde en düşük bir, en yüksek beş olacak şekilde Beşli Likert Ölçeği kullanılmıştır. Gruplar arası farklılıklar olup olmadığını belirlemek için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ya da Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Gruplar arası farklılığın anlamlı bulunduğu durumlarda, çoklu karşılaştırma testleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçları kırmızı et tüketimi, işlenmiş kırmızı et ürünleri tüketimi ve kırmızı ete yönelik sağlık meslek mensuplarının görüşleri olmak üzere üç bölümde incelenmiştir. Ankete katılan sağlık meslek mensuplarının % 96'sı kırmızı et tüketmektedir. Kırmızı etin sık tüketilmesinin kalp-damar sağlığını olumsuz etkilediği ve kırmızı et tüketiminin kanserojen olduğu yönündeki görüşlere, sağlık meslek mensuplarının katılma oranları beklenenin aksine düşüktür. Sağlık eğitimi almış ve gelir seviyesi kırmızı eti ulaşılabilir bir gıda yapan bu kesimin kırmızı et tüketiminden ziyade işlenmiş kırmızı et ürünleri tüketiminde temkinli davrandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is determination of red meat consumption behaviours of health professionals working in various occupational subgroups in İzmir. The primary data that constitute the main material of the study; it was obtained from a questionnaire survey conducted by face to face interview with 149 healthcare professionals living and working in İzmir. A Five-Point Likert Scale was used to measure attitudes and behaviours related to red meat among healtcare professionals. One-way analysis of variance (ANOVA) or Kruskal-Wallis test was used to determine differences between groups. Multiple comparison tests were applied when difference between groups were significant. The results of the study were examined in three sections as red meat consumption, consumption of processed red meat products and opnions of healtcare professionals towards red meat. 96 % of the healthcare professionals participating in the survey consume red meat. Opinions that frequent consumption of the red meat negatively affects cardiovascular health and that red meat consumption is carcinogenic, the participation rates of healthcare proffessionals are lower than expected. It has been determined that this segment, which has received health education and has access to income level red meat, is cautious in consumption of red meat product, which are largely processed from red meat consumption.