Ekstrakorperal şok dalga ile taş kırma (ESWL) uygulanan ürolitiyazisli çocuklarda ketamin-midazolam ketamin-fentanil ile yapılan sedasyonun ve ağrı skorlarının karşılaştılması
Ekstrakorperal with shock wave lithotripsy (ESWL) applied urolithiasis in children the ketamine-midazolam sedation with fentanyl and ketamine-comparison of pain scores
  1. Tez No: 455782
  2. Yazar: HAKAN AKELMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ÖLMEZ KAVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ESWL, Ketamin, Fentanil, Midzolam, Sedonaljezi, Ağrı Skorları, ESWL, Ketamine, Fentanyl, Midazolam, Sedoanalgesia, Pain Scores
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Teknolojik ve farmakolojik gelişmeler sonucunda, ameliyathane dışı ortamlarda tanı ve tedavi amacıyla invaziv olmayan girişimler uygulanmaya başlanmıştır. Ekstrakorporeal şok dalga litotripsi (ESWL) üriner sistem taşlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. ESWL noninvaziv bir teknik olmasına rağmen şok dalgaları, geçici derin keskin ağrıya ve visceral rahatsızlığa neden olur. Bu yüzden ağrılı olan ESWL işlemi sırasında analjezi ve sedasyon gereklidir. Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Etik Kurul Komitesi onayı ile, sedoanaljezi altında ASA I-II grubunda yaşları 0-14 arasında elektif ESWL işlemi uygulanacak 60 çocuk hastada Ketamin-Fentanil(Grup F) ve Ketamin-Midazolam(Grup M) kombinasyonunun hemodinami, sedasyon, analjezi, solunum fonksiyonları ve ağrı skorları üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamızda ketamin ile birlikte uygulanan fentanil ve midazolamın benzer şekilde stabil hemodinami sağladıkları gözlendi. SAB değerleri açısından 15., 30. ve 40.dakikalarda Grup F?de anlamlı düşüşler gözlendi. Her iki grup KAH değerleri incelendiğinde Grup F?de 0. dakika hariç tüm sürelerde KAH açısından istatistiksel olarak anlamlı düşüşler izlendi (p0.05). Sonuç olarak; her iki yöntem de ESWL'de sedoanaljezi amacıyla kullanılabilir. Fentanilketamin kombinasyonunun pediatrik popülâsyonda, midazolamdan daha düşük VAS skorları ve FLACC skorları ile sedoanaljezi için güvenli bir alternatif olabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As a result of technological and pharmacological advances, non-invasive procedures outside the operating room have started to be implemented for diagnosis and treatment. Extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) is widely used in the treatment of urinary tract stones. Although ESWL is a non-invasive technique for shock waves, it leads to a temporary deep sharp pain and visceral discomfort. Therefore, analgesia and sedation are essential during ESWL procedure, which is painful. In this study, with the approval of Dicle University Medical Faculty Hospital Ethics Committee, the effects of combination of Ketamine-Fentanyl (Group F) and ketamine-midazolam (Group M) on hemodynamics, sedation, analgesia, respiratory function and pain scores on 60 pediatric patients, being 0-14 years old in the sedoanalgesia group, who would be administered elective ESWL were aimed to investigate. In this study, fentanyl and midazolam administered together with ketamine were observed to provide similar stability with hemodynamics. In terms of SAP values significant decreases were observed in Group F in 15., 30., and 40. minutes. HR values being analyzed in both groups, statistically significant decreases in all periods except for 0. minute were viewed in Group F (P 0.05). As a result; both methods can be used for sedoanalgesia ESWL. We dare say that Fentanilketamin combination can be a safe alternative for sedoanalgesia with lower VAS and FLACC scores lower than midazolam in the pediatric population.