Pankreas malign kitlelerinin preoperatif evrelemesinde 64 dedektörlü bt'nin etkinliği ve cerrahi sonuçları ile karşılaştırması
Comparison of efficacy of 64-section ct with respect to operation result in pancreatic malignant tumors
  1. Tez No: 455814
  2. Yazar: BENGİ SARI
  3. Danışmanlar: PROF. YUSUF SERDAR AKYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: pankreas kanseri, evreleme, multidedektör bilgisayarlı tomografi, trifazik, rezektabilite
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada pankreas malign kitlesi olan hastaların cerrahi öncesi evrelemesinde ince kesit multidedektör bilgisayarlı tomografinin (MDBT) rolü ve patoloji sonuçları ile korelasyonu araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Pankreas malign tümör şüphesi ile başvuran tüm hastalara 64 dedektörlü BT cihazı ile dinamik trifazik pankreas görüntülemesi gerçekleştirildi. Görüntüler iki radyolog tarafından görüş birliğine varılarak değerlendirildi. Pankreas kitlesi saptanan 145 hastanın, 24?ü opere edildi. Bulgular ameliyat ve patoloji raporlarıyla doğruluk, duyarlılık ve özgüllük oranları açısından karşılaştırıldı. Çekim parametreleri; voltaj 120 kV, otomatik modülasyonlu mA, kolimasyon 64x0,5 mm, rotasyon zamanı 0,5 sn, helikal pitch 53 idi. Kesit kalınlığı 1 mm ve rekonstrüksiyon intervali 0,8 mm olarak uygulandı. Bulgular: Pankreas malign kitlesi olan 24 olgunun %46?sı lokalize (%17 Evre 1A, %29 Evre 1B), %50?si lokal invaziv (%12,5 Evre 2A, %37,5 Evre 2B) olarak, %4?ü rezeke edilemeyen (Evre 3) tümör olarak belirlendi. Preoperatif rezektabiliteyi değerlendirmede doğruluk oranı %91, lenf nodu evrelemesinde doğruluk oranı %75 olarak saptanmıştır. Sonuçlar: Multidedektör BT?de dinamik trifazik pankreas görüntülemesi ile pankreas kanserinin preoperatif evrelemesinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study the role of thin-slice multidetector CT in preoperative patients with pancreatic malignant tumor was investigated and outcomes were compared with pathologic results. Materials and methods: All patients with suspected pancreatic malignant tumor dynamic triphasic pancreatic imaging was performed with 64-section CT. The images were evaluated by two radiologists with consensus. 24 out of 145 patients with pancreatic masses, were operated. Findings were compared with operation results with respect to accuracy, sensitivity and selectivity. Examination parameters were as follows: Voltage: 120 Kv, automatic modulation mA, collimation: 64x0,5 mm, rotation time: 0,5 s, helical pitch 53, slice thickness 1 mm and reconstruction interval 0,8 mm. Findings: 46% of 24 patients with malignant pancreatic mass were found as localized (17% Stage 1A, 29% Stage 1B), 50% as locally invasive (12.5% Stage 2A, 37.5% Stage 2B), and 4% as unresectable (Stage 3) tumors. The diagnostic accuracy rates in evaluation of preoperative resectability was 91%, in lymph node staging was 75%. Results: With dynamic triphasic Multidetector CT, statistically significant results were obtained in preoperative staging of pancreatic cancer. Key words. Pancreatic carcinoma, staging, multidetector computed tomography, triphasic, resectability.