Ercp yapılan hastalarda koledok cerrahisi sonrası primer onarım ve t tüp drenajının retrospektif karşılaştırılması
The retrospecti̇ve compari̇son of pri̇mary closure and t tube placement after common bi̇le duct surgery i̇n pati̇ent wi̇th previ̇ous ercp
- Tez No: 456065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koledok, T-tüp, Primer onarım, Common bile duct, T-tube, Primary closure
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma retrospektif olarak, Mayıs 2011 ile mayıs 2014 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD kliniğine başvuran ve ERCP yapılan ancak koledok taşı düşürülemeyen ve neticesinde açık cerrahi kararı verilen hastalarda yapıldı. Toplam 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında 32 hastaya koledok explorasyonu primer onarımı, 28 hastaya ise koledok explorasyonu t tüp uygulaması yapıldı. Oluşan 2 grup arasındaki hastanede yatış süresi, tedavi maliyetleri, postop 3. gün total ve direk bilirubin değerleri, mortalite ve morbidite oranları karşılaştırıldı. Çalışma sonuçlarına göre hem yatış süresi, hem de operasyon maliyetinin ortalama değerleri primer onarım yapılan grupta daha düşüktü (p0,05). Primer onarım yapılan hastaların yatış süreleri ile yatış maliyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir korelasyon görüldü (r=0,532; p0,05). T-tüp uygulaması yapılan hastaların da yatış süreleri ile yatış maliyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir korelasyon görüldü (r=0,659; p0,05). Cinsiyet ve yaşın gerek total bilirubin, gerekse diret bilirubin üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi yoktu (p>0,05).
Özet (Çeviri)
This research was conducted retrospectively on patients who applied to Afyon Kocatepe University Medicine Faculty department of General Surgeon between May, 2011 and May, 2014 and who were being performed ERCP for common bile duct (CBD) stones were not able to passed and subjected to open surgery. In total 60 patients were subjected to the research. Primary closure of CBD exploration was applied to 32 patients and T-tube drainage was applied to 28 patients. Hospitalization duration, treatment costs, total and direct bilirubin levels, mortality and morbidity of two patient groups were compared. According to results of the research, both levels of hospitalization and operation costs of primary closure group were lower than in the t-tube application group (p0,05). There was a statistically significant and positive correlation between hospitalization duration and costs for primary closure group (r=0,532; p0,05). There was a statistically significant and positive correlation between hospitalization duration and costs for T-tube drainage group (r=0,659; p0,05). There was not statistically significant correlation between age and gender of patients on direct and total bilirubin (p>0,05).