Sigara içen bireylerde kefir tüketiminin bazı hematolojik ve immünolojik parametrelere etkisi
The influence of kefir consumption in smoking individuals on the some haematological and immunological parameters
  1. Tez No: 456068
  2. Yazar: ZELAL OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HUDA DİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kefir, Sigara, Osmotik Frajilite, Tam Kan Sayımı, Serum Lipitleri, Lenfosit Alt Grupları, Kompleman C3 ve C4 Proteinleri, Total Ig G, Glikoz, Plazma Proteinleri, Kefir, Smoking, Osmotic Fragility, Whole Blood Count, Serum Lipids, Lymphocyte Subpopulations, Complement C3, C4 Proteins, Total IgG, Glucose, Plasma Proteins
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Önemli bir oksidatif stres kaynağı olan sigara dumanının çeşitli organ ve sistem fonksiyonları ile kanın bileşenlerini olumsuz yönde etkilediği, ölümcül hastalıklara ve erken ölümlere yol açtığı bilinmektedir. Bu tez çalışması, bir fermente süt probiyotiği olan kefirin sigara içen bireylerde bazı hematolojik ve immünolojik parametrelere etkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Prospektif, öz-kontrollü (self-controlled) olarak planlanan bu çalışmaya; yaş aralığı 25-55 olan, 15'i en az beş yıldır günde 30 adet ve üzeri sigara içen ve 15'i de sigara içmeyen toplam 30 sağlıklı erkek gönüllü birey dahil edilmiştir. Çalışmaya başlanmadan önce sigara içen ve içmeyen tüm katılımcıların bazı biyometrik ve vital özellikleri kaydedildikten sonra başlangıç değerler için açlık venöz kan örnekleri (10 ml) alınarak test edilmiştir. Bu aşamadan itibaren her bireyin altı hafta süresince öğlen öğünüyle birlikte içmek üzere günde 200 ml (bir su bardağı) kefir tüketmesi sağlanmıştır. Altı haftalık kefir tüketim süresinin bitiminde tüm bireylerden açlık venöz kan örnekleri tekrar alınarak (10 ml) hedeflenen bazı hematolojik ve immünolojik parametreler Dicle Üniversitesi Merkez Laboratuarı, Hematoloji Laboratuarı ve Fizyoloji Anabilim Dalında analiz edilmiştir. Tüm katılımcılar çalışmayı sorunsuz tamamlamış ve herhangi bir şikayet bildirmemişlerdir. Sigara içen ve içmeyen grubunu oluşturan bireylerin kefir tüketimi sonrası değerleri, kefir tüketimi öncesi değerleriyle (öz-kontrol veya başlangıç değerleri) karşılaştırması yapılarak sonuca gidilmiştir. Sigara içenlerde kefir, kalp atım sayısını içmeyenlerde ise vücut ağırlığını anlamlı ölçüde arttırmış (p0.05). Sigara içenlerde kefir uygulaması; eritrosit sayı (RBC) ve indekslerini (MCV, MCH, MCHC), trombosit sayısını, total lökosit sayısı (WBC) ve lökosit çeşitlerinin % miktarlarını, hemoglobin, hematokrit ve sedimantasyon değerlerini istatistiksel değerlendirme sonucuna göre önemli bir şekilde etkilememiş (p>0.05) ve başlangıç düzeyleri korunmuştur. Ancak, eritrosit hacim dağılımının varyasyon katsayısı olarak bilinen RDW (Red Cell Distribution Width) indeksi kefir kullanımıyla birlikte azalmış ve bu fark önemli bulunmuştur (p0.05). Kefir; sigara içenlerde önemli derecede serum Total Kolesterol ve LDL- Kolesterol değerlerini azaltmış (p0.05). Kefir uygulaması her iki grupta da VLDL-K, trigliserid, kan şekeri ve plazma proteinlerinde önemli değişiklik yaratmamıştır (p>0.05). Kefir tüketimi, hem sigara içen hem de içmeyenlerde eritrositlerin osmotik direncini anlamlı bulunmasa da hafifçe arttırmış ve sigara içen bireylere ait eritrositlerin içmeyenlerinkine göre osmotik hemolize daha yatkın oldukları saptanmıştır. Çalışmamızın bulguları dikkate alındığında; sigara içen bireylerde belirtilen dozda kefir kullanımının eritrositlerle ilişkili parametreleri önemli derecede etkilemediği, serum total ve LDL-Kolesterolünü önemli derecede azalttığı, HDL-Kolesterolü ise arttırdığı, edinsel immüniteye ait birtakım göstergeleri pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmış ve geleceği parlak gibi görünen kefirin sigara içen bireylerin sağlığının korunmasında fonksiyonel gıdalar arasında düşünülebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The influence of kefir consumption in smoking individuals on the some haematological and immunological parameters Cigarette smoke, which is a significant source of oxidative stress and adversely affect functions of organs and systems and various blood components, is known to cause fatal diseases and early death. This thesis was designed to investigate the effect of kefir, which is a fermented probiotic milk, on some hematological and immunological parameters in smokers. This study is planned as a prospective, self-controlled; 25-55 age range, 15 of them at least five years and at least 30 cigarette or more a day smoker, and 15 non-smoker in a total of 30 healthy men were included voluntary to this study. Before the start of the study, in all participants that smokers and non-smokers after saving some biometric and vital features, the initial value for the fasting venous blood samples (10 ml) was tested. From this moment, for six weeks, every individual to drink kefir with noon meals 200 ml a day (one cup) is provided. At the end of the six-week period of kefir consumption, fasting venous blood samples were again taken from all individuals (10 mL) targeted some hematological and immunological parameters were analyzed in D. U. Central Laboratory, Hematology Laboratory or in the Department of Physiology. All participants completed the study without any problems and did not report any complaints. By comparing smoker and non smoker group of individuals after consumption of kefir values and before consumption of kefir values (self controlled or initial values) results have been made. Kefir has increased significantly the number of heart beats in smokers, and body weight in non-smokers (p 0.05). İn the statistical evaluations of kefir application in smokers, number of erythrocytes (RBC) and indices (MCV, MCH, MCHC), platelet count, total leukocyte count (WBC) and % of the quantity leukocyte kinds, hemoglobin, hematocrit and erythrocyte sedimentation rate values, did not affect significantly (p> 0.05) and initial levels are preserved. However RDW (Red Cell Distribution Width), which is known as variation coefficient of erythrocyte volume distribution, value decreased with the use of kefir, and this difference was significant (p 0.05). İn smokers kefir significantly reduced (p 0.05). Kefir consumption in both groups did not make significant changes in VLDL-C, triglycerides, blood sugar and plasma proteins (p>0.05). Kefir consumption in both groups the osmotic resistance of erythrocytes although not significant slightly increased, but compared smokers with nonsmokers the osmotic hemolysis of erythrocytes were found to be more prone to. Considering the findings of our study; indicated doses of kefir consumption in smokers does not significantly affect the parameters associated with erythrocyte, reduce the serum cholesterol, could affect positively the number of some acquired immunity markers, results has been reached, and has been concluded that kefir which future looks like bright, could be considered among functional foods that protect the health of smokers.