Romatoid artritli hastalarda galium arsenid lazerin etkinliği
Efficiency of gallium-arsenid laser therapy in patients with rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 456072
  2. Yazar: FİLİZ GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Galium Arsenid lazer, Ağrı, Tedavi, Rheumatoid arthritis, Galium Arsenid laser, Pain, Therapy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Romatoid artritli hastalarda farklı fizik tedavi ajanları kullanılmaktadır. Lazer tedavisi de bu ajanlardan biri olup, hastalık üzerindeki etkinliği fazla değerlendirilmemiştir. Bu çalışmanın amacı, ilaç tedavisine ilave olarak lazer tedavisinin hastalığın klinik bulgular üzerindeki etkinliğini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran ve romatoid artrit tanısı konmuş, yaşları 25 ile 57 arasında değişen ve tamamı bayan olan 26 hasta bu çalışmaya alındı. Hastaların mevcut ilaç tedavisine devam etmeleri istendi. Tedavide ilave olarak düşük yoğunluklu Galium Arsenid (GaAs) lazer kullanıldı. Galium Arsenid (GaAs) lazer uygulamasının öncesi ve sonrasında, hastalığın klinik parametrelerinden sabah sertliği, gece ağrısı, spontan ağrı, hareketle ağrı, bası ile ağrı, şişlik ve vizüel analog skalası değerleri arasındaki farkın anlamlı olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Yaşları 25 ile 57 arasında değişen ve yaş ortalaması 38.12 ( 7.81) olan 26 bayan romatoid artritli hasta lazer tedavisine alındı. 26 hastanın tedavi öncesi ve tedavi sonrası sabah sertliği, gece ağrısı, spontan ağrı, hareketle ağrı, bası ile ağrı, şişlik ve vizüel analog skalası değerleri arasındaki farkın ileri derecede anlamlı olduğu saptandı. Sonuçlar: Romatoid artrit tedavisinde lazer uygulaması, ilaç tedavisine ilave olarak, hastalığın klinik parametreleri üzerinde anlamlı iyileşmeler sağlamaktadır. İlaç tedavisinin yetersiz olduğu hastalarda lazer tedavisi alternatif bir seçenek olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Different agents of physical therapy are used in patients with rheumatoid arthritis. Laser treatment is one of these agents that has not been evaluated for activity on disease more. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of laser therapy on the clinical signs of the disease, In addition to drug therapy. Materials and Method: This study was carried out on 26 patients with RA who applied to out-patient clinic of Rheumatic Disease of Department of Physical Medicine and Rehabilitation of Dicle University Hospital. All patients were female whoms ages between 25 and 57 (average 38.12). Patients were asked to continue current medications. In aditation, Clinical and laboratory parameters of the subjects were assessed and laser therapy applied on rheumatoid arthritis patients. The rate of morning stiffness, night pain, spontaneous pain, motional pain, impressional pain, swelling, visual analogue scale before and after therapy was compared and the differences were investigated whether they were significant or not. Results: Laser therapy was applied over 26 female patients, between the ages of 25 and 57 with an average of 38.12 ( 7.81) years, with rheumatoid arthritis. The rate of morning stiffness, night pain, spontaneous pain, motional pain, impressional pain, swelling, visual analogue scale before and after therapy was compared and the differences were found to be highly significant Conclusion: In this study, it has been concluded that in addition to drug therapy Laser irradiation is provides significant improvement on clinical parameters of the disease in the treatment of rheumatoid arthritis. Laser treatment may be an alternative option in patients that drug therapy is insufficient.