Diz osteoartritli hastalarda tüm vücut titreşim egzersizlerinin ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Effect of whole body vibration exercises on pain, functional activity and quality of life in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 456071
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN GÖKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KOYUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz, ev egzersizleri, ağrı, fizik tedavi, titreşim, Knee, home exercises, pain, physical therapy, vibration
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Giriş ve Amaç: Güncel kılavuzlarda ileri evre olmayan diz osteoartriti (OA) tedavisinde özellikle yer egzersizleri ön plana çıkmaktadır. Benzer egzersizleri titreşimli platformda yapmayı öngören TVT' nin diz OA' lılarda etkisi incelenirken, fizik tedavi modaliteleri (FTR) ile ev egzersiz programının (EEP) kontrol olduğu bir çalışma henüz yapılmamıştır. Amacımız diz OA' lı bireylerde TVT' nin ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisini kontrollü olarak değerlendirmektir. Hastalar ve Yöntem: Prospektif randomize kontrollü çalışmamızda üç grup vardı. 1) FTR grubu (n=21), 2) TVT grubu (n=22), 3) TVTFTR grubu (n=22). Her 3 gruba da tedaviler boyunca aynı EEP verildi. FTR grubu her bir seansta infraruj, kısa dalga ve TENS tedavilerini 20 seans aldı. TVT grubu 6 çeşit TVT egzersizini 12 seans aldı. TVTFTR grubu iki tedaviyi birlikte aldı. ACR kriterlerine göre tanı almış evre 2-3 gonartrozlu 76 hastadan çalışmayı tamamlayan 65' i bir takım nesnel ve öznel testlerle değerlendirildiler. Bulgular: Hastaların demografik verileri ve EEP uyumları arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Tüm nesnel parametrelerde TVT ve TVTFTR gruplarında grup içi anlamlı değişim varken aralarındaki fark anlamlı değildi. FTR grubunda nesnel parametrelerde anlamlı düzelme görülmedi. Sonuç: Diz OA' lı hastalara FTR ile birlikte ve ayrı uygulanan TVT, hastaların ağrı, fonksiyon ve yaşam kaliteleri üzerine FTR grubundan daha etkili bulunmuştur. TVT, birçok faktörde verimliliği arttıran yönüyle diz OA tedavi tercihlerinde ön sıralarda yer alabilecek bir egzersiz uygulamasıdır.
Özet (Çeviri)
Study Objective: In examining the effect of whole body vibration (WBV) on knee osteoarthritis (OA), no study has controlled for physical therapy modalities (PTM) and home-based exercises (HE). In individuals with knee OA, our objective is to examine the effect of WBV on pain, functional activity, and quality of life in a controlled study. Participants and Method: There were three groups in our prospective randomized controlled study. 1) PTM group (n=21), 2) WBV group (n=22), 3) WBVPTM group (n=22). For each of the three groups during the treatment HE was prescribed. PTM group received 20 min infrared, 15 min short wave diathermy , and 20 min TENS treatment in each session, with a total of 20. WBV group performed WBV exercises in each session, with a total of 12. WBVPTM group received both treatments together. Among the 76 patients who were identified by using ACR criteria, 65 of them completed the study. Participants were evaluated, both with objective and subjective methods. Findings: While we observed significant improvement in all objective parameters within WBV and WBVPTM groups, there was no significant difference in improvement between two groups. We did not observe significant improvement in any of the objective parameters in the PTM group. Conclusion: In patients with knee OA, WBV treatment has been found to be more effective than PTM on treatment in almost all parameters effecting patients' pain, functional activity, and quality of life.