Geniş koroner damar çapı olan hastalarda çıplak metal stentler ile ilaç salınımlı stentlerin erken ve uzun dönem mortalite analizi
Analysis of early and long term mortality bare metal coronary stents versus drug elution stents in patients with large coronary vessel diameters
  1. Tez No: 456085
  2. Yazar: OĞUZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İSS-İlaç Salınımlı Stent, ÇMS-Çıplak Metal Stent, Geniş koroner arter, MACE, DES-Drug Eluting Stent, BMS-Bare metal stent, large coronary artery, MACE
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Geniş koroner arter çapı (≥3,5 mm) olanlarda ÇMS (çıplak metal stent) ile İSS (ilaç salınımlı stent) uygulamalarının erken ve uzun dönem sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda 2007-2013 yılları arasında PKG (perkütan koroner girişim)işlemi uygulanmış, 3,5 mm ve daha geniş çapta stent takılmış 241 hasta değerlendirmeye alındı. Retrospektif olarak dosya kayıtlarından bazal karakteristikleri, kardiyak risk faktörleri ve koroner anjiografi verileri incelendi. Bir yıllık MACE (majör istenmeyen kardiyak sonuç) ve 3 yıllık sağkalım verileri toplandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61,2±11,4 olup %17'si kadın idi. Hastaların %37,8'inde hipertansiyon, %15,8'inde diyabetes mellitus, %26,1'inde sigara kullanımı, %36,1'inde dislipidemi, %37,8'inde aile öyküsü mevcuttu. Hastaların 72 (%29,9)'sine İSS, 169 (%70,1)'una ÇMS implante edilmişti. İSS ve ÇMS grupları arasında sadece yaş dağılımı ve aile öyküsü açısından istatistiksel anlamlı farklılık vardı. STEMI (ST elevasyonlu myokard infarktüsü) tanılı hasta sayısı ÇMS grubunda daha fazlaydı (p=0,04). Biryıllık takipte İSS grubunda daha az MACE saptandı (p=0,011). Bir yıllık mortalitede stent tipleri arasında fark gözlenmezken, 3 yıllık kümülatif mortalite oranları ÇMS grubunda daha fazlaydı (p= 0,043). Sonuç: İSS uygulamasının, geniş koroner arter özel grubunda, ÇMS'lere kıyasla bir yıllık takipte düşük MACE oranları ile üstünlüğünü ve uzun dönem takipte düşük mortalite görülmesi ile de güvenirliliğini ortaya koyduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare early and long term outcomes of BMS and DES for patients with large coronary vessels (≥3,5 mm diameter). Methods: Between 2007 and 2013, 241 patients that 3.5 mm and larger diameter stents implantedwere evaluated in the study. Baseline characteristics, coronary risk factors and coronary angiography data assesed retrospectively. 1 year follow-up MACE data and 3 year survival data were collected. Results: Mean age was 61,2±11,4 years. %17 of the patients were female. Patients with HT, DM, smoking, dyslipidemia and family history were % 37,8, % 15,8, %26,1, %36,1 and %37,8 respectively.72 (%29,9) patients were treated with DES and 169 (%70,1) patients with BMS. Between the DES and BMS groups age distribution and familiy history rates were significantly different. More patients in the BMS group undervent PCI for STEMI(p=0,04). At 1-year follow up, there were less MACE rates int the DES group (p=0,011). There were no diference between two groups at 1 year mortality analysis. Three-year cumulative mortality rates were higher in the BMS group (p=0,043). Conclusion: In our study DES and BMS usage in large coronary artery patients were compared, DES usage has been proved superiorty with less MACE rates at 1-year follow up and safety with longterm lower mortalitiy.