Endüstri yapılarının yeniden işlevlendirilmesi
Adaptive reuse of industrial buildings
- Tez No: 456214
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEYNEP AYGEN, PROF. DR. CAN BİNAN, DOÇ. DR. FETHİYE EMEL ARDAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Koruma, Endüstri Yapıları, Sürdürülebilirlik, Mimari Tasarım, Yeniden İşlevlendirme, Historical Preservation, Industrial Buildings, Sustainability, Architectural Design, Adaptive Reuse
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Endüstri yapılarının ve endüstriyel alanların yeniden işlevlendirilmesi konusu, Endüstri Devrimi ile birlikte ortaya çıkan endüstri yapılarına ve çağdaş koruma yöntemlerinden olan yeniden işlevlendirmeye dayanmaktadır. Aynı anda mimarlık, kültür, tarih, teknoloji gibi birçok alanda görülen değişim ve dönüşümlerle şekillenen fiziksel çevre, kent mekanlarının tarihsel deneyimlerini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda; işlevin, estetiğin, sanatın, tekniğin, geometrinin, sosyo-kültürel ve psiko- sosyal dinamiklerin, mekansal tezahürlerini ortaya koyan mimarlık, öne çıkmaktadır. Toplumsal, teknolojik, ekonomik, siyasi vb. birçok alanı kısmen veya tamamen dönüştüren Endüstri Devrimi, bu alanlarla hayat bulan kentlerin değişen karakteri, kimliği ve kent dokusu ile doğrudan ilişkilidir. Çalışma kapsamında, mimarlık ve tasarımın çok yönlü ve displinlerarası doğaları göz önünde bulundurularak, endüstri yapılarının yeniden işlevlendirilmesinde yer alan sübjektif nitelikli yaklaşımların, objektif bir tavırla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Konunun içerdiği kavramlar ve kavramlar arası ilişkiler, teorik zeminde farklı perspektiflerden anlaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırma ve analizlerle varılan sonuçlar doğrultusunda, uygulama örnekleri yorumlanmıştır. Araştırmanın amacı, kent içerisinde işlevini yitiren endüstri yapıları ve alanlarının sahip oldukları ve sundukları değerleri ve olanakları göz önüne alındığında, yeniden kullanımlarının yapı ölçeğinden kentsel ölçeğe kadar birçok alanda rolünü, yerini ve önemini vurgulamaktır. Çalışma boyunca, metodoloji olarak alan araştırma yöntemi benimsenmiş, objektivif bir perspektif ile yapılan karşılaştırmalar üzerinden örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Adaptive reuse of industrial buildings and industrial areas is based on industrial buildings, emerging through the Industrial Revolution, and adaptive re-use, as a method within the context of contemporary preservation. Physical environment shaped by changes and transformations in many areas such as architecture, culture, history, technology reveals the historical experiences of urban spaces. In this context, architecture, which reveals the spatial manifestations of function, aesthetics, art, technique, geometry, socio-cultural and psycho-social dynamics, comes to the forefront. The Industrial Revolution, which transforms many areas in whole or in part as social, technological, economic, political, etc., is directly related to the changing character, identity and urban fabric of the cities that enliven with these areas. In the scope of the study, in consideration of the multi-directional and interdisciplinary nature of architecture and design, it was aimed to evaluate subjective approaches in the adaptive re-use of industrial buildings in an objective manner. The concepts involved in the subject and the relations between the concepts have been tried to be understood from different perspectives on the theoretical basis. In the direction of the results of the researches and analyzes made, implementation examples are interpreted. The aim of the research is to emphasize the role, place and importance of the re-use in many areas, from the building scale to the urban scale, when considering the values and possibilities of the industrial buildings and brownfields that have lost their function in the city. During the study, field research methodology was adopted as a methodology and examples were presented through comparative perspectives.