Konaklama Mekânlarında Ekolojik Biçimleniş ve Bir Tasarım Modeli Önerisi
The Ecological Configuration in Temporary Accommodations and A Design Model Proposal
- Tez No: 456219
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK FİTOZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: konaklama, ekoloji, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma, biyomimetik, geleneksel mimarlık, enerji etkin yapı, ekolojik ayak izi, ekolojik tasarım, yeşil iç mimarlık, temporary accommodation, glamping, ecology, sustainability, sustainable development, biomimetics, traditional architecture, energy efficient buildings, ecological footprint, ecological design, green interior architecture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Doktora tezi çalışması iki aşamalı olarak hazırlanmıştır. Tez sonunda oluşturulan tasarım modeli önerisi, etkin uygulama süreçleri hedefi ile sunulan ekolojik ayak izi metodunu referans alarak oluşturulmuştur.Tez çalışması günümüz dünyasında ortaya çıkan konaklama ihtiyaçları ve bunun paralelinde oluşan çevresel sorunları bir problem olarak almakta ve bu doğrultuda ekolojik tasarım süreci metodu ışığında bir model önerisi sunmayı hedeflemektedir. Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşadığımız iklim değişikleri ve bu konular üzerinde ortaya koyulmuş veriler durumun endişe edilecek boyutlara ulaştığını gözler önüne sermektedir. Bu nedenle günümüzde ekosentrik yaklaşımlar doğrultusunda şehir ölçeğinden mekân ölçeğine kadar yaşadığımız tüm alanların düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. Ekolojik tasarım süreci metodu oluşturulmadan önce, yapıların ekolojik ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmelerini sağlayan ve çeşitli özel kuruluşlar (LEED, BREEAM gibi) tarafından gerçekleştirilen sertifikalandırma yöntemlerinin etkinlikleri konusunda bir inceleme yapılmıştır. Bu incelemelerin yapılmasında amaçlanan nihai hedef, sunulması hedeflenen ekolojik ayak izi önerisine eşlik edecek bir sürecin planlanıp, daha anlaşılır ve uygulama açısından daha kapsayıcı bir tasarım süreci modelinin oluşturulmasıdır. Bu süreç modeli önerisi, tasarım modelinin kurgulanmasında bir ekolojik ayak izi olma görevini üstlenecektir. Çalışmanın ikinci aşamasında, lüks talepleri ile şekillendirilmiş turizm konaklama mekânı örnekleri ve müşteri motivasyonları tez model önerisinin gereksinimlerini belirlemek doğrultusunda incelenmiştir. Model olarak sunulması planlanan yapının ekolojik etkinlik ölçütlerinin belirlenmesi noktasında enerji etkin yapı kümeleri karşılaştırılmıştır. Tez modeli önerisi için belirlenen ekolojik ayak izi metodu doğrultusunda biyomimetik anlayış ve geleneksel mimarlık yaklaşımlarını temel alan, ekolojik ve sürdürülebilir tasarım teknikleri ile desteklenen ve son olarak enerji etkin yapı kümelerinin bazı teknik uygulamalarından faydalanan nitelikli bir konaklama mekânı tasarımı sunulmuştur. Yapılan araştırmalar ışığında sunulan tasarım modeli önerisi ekolojik ayak izi ölçütleri üzerinden değerlendirilecektir. Enerji etkin yapı kümeleri R değeri ve U değeri analizleri vasıtasıyla edinilen bulgular ışığında incelenmiş, belirlenen bazı teknik uygulamalar ise tasarım modeli önerisi içerisinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ph.D. thesis study is prepared in two stages. The design model which is proposed at the end of the thesis study, is based on ecological footprint method that is presented with the goal of effective application process.Thesis study focuses on problems of temporary accommodation needs in today's world and the environmental problems that arise parallel to it and aims to propose a design model in the light of ecological design process method. Climate changes due to global warming and the analysis about it show that the problem we have experienced in today's world has reached a startling point. For this reason, it is very important to organize the habitat where we live from the city scale to the space scale in the direction of ecocentric approaches. Prior to generate the ecological design process methodology, a review is conducted on the effectiveness of the certification methods used by various private organizations (such as LEED, BREEAM), which enable to evaluate ecological and sustainability aspects. The ultimate goal of making this study is to plan a process that will be served as a reference for ecological footprint proposal and to create more comprehensive design process model in this direction. Design process model will be an ecological footprint at the drafting stage of the design model. In the second phase of the thesis study, the examples of tourism accommodation spaces that are shaped by luxury demands and customer motivations are examined in order to determine the requirements of the design model. Energy efficient buildings have been compared to expose the ecological efficiency criterias for the needs of the model. Design model, which is defined as a glamping accommodation, is based on biomimetic approach, traditional architectural approaches, supported by ecological & sustainable design techniques and finally utilized some technical applications of energy efficient buildings. The design model has been presented in the light of the researches and evaluated according to ecological footprint criterias. Energy efficient building clusters were examined in the light of R-value and U-value analysis and some determined technical applications are used in the design model proposal.