Hedef programlama tekniği ile lojistik merkez yer seçimi modeli önerisi
A logistics centre location selection model proposal with goal programming technique
  1. Tez No: 456256
  2. Yazar: GÜL İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yer seçimi, Lojistik merkez, Hedef programlama, Location selection, Logistics centre, Goal programming
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Uluslararası ticaretin gelişmesi ve üretimin emeğin ucuz olduğu bölgelere kayması ile hammadde ve ürünlerin taşındığı mesafeler artmıştır. Artan taşımacılık ve giderek zorlaşan rekabet koşulları, lojistik maliyetleri her geçen gün daha önemli bir hale getirmektedir. Kümeleme etkisi ile gereksiz taşımacılıkları ortadan kaldıran lojistik merkezler, lojistik maliyetleri düşürmekte, firmalara etkin ve hızlı lojistik hizmetler sunmakta ve şehir içi trafik sıkışıklığını azaltmaktadır. Sağladığı avantajlardan ötürü tüm dünyada lojistik merkezlere olan ilgi artmaktadır. Türkiye'de de kamu kurumları tarafından desteklenen lojistik merkezler kurulmaktadır. Lojistik merkezlerin kurulumu ile birlikte ortaya çıkan en önemli karar problemlerinden biri lojistik merkezlerin yer seçimidir. Bu çalışmada Türkiye'de kurulması planlanan lojistik merkezler için bir yer seçimi modeli önerilmiştir. Geliştirilen modelde lojistik merkezlerin kuruluş amaçlarına yönelik sekiz adet hedef belirlenmiş, Hedef Programlama tekniğinden faydalanılarak Türkiye'de lojistik merkez kurulumu için uygun bulunan iller saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of international trade and moving production sites to the regions that labour is cheap lead to increase transportation distances of raw materials and products. The increased transportation and challenging competitive condition make logistics costs more important every day. Logistics centres that eliminate redundant transportation with clustering effects reduce logistics costs, provide effective and fast logistics services to the companies and reduce inner city traffic congestion. All around the word interest in logistics centres is increasing due to the advantages it provides. In Turkey, logistic centres supported by public institutions are also being established. One of the most important decision problems that arise with the establishment of the logistics centres is the location selection of the logistics centres. In this study, a location selection model is proposed for the logistics centres that are planned to be established in Turkey. In the developed model, eight goals related with the establishment purposes of the logistics centres were determined and the provinces which are suitable for logistic centre establishment in Turkey have been determined by using the Goal Programming technique.