Orman Genel Müdürlüğü ve bağlı taşra kuruluşlarının ekonometrik yöntemler yardımıyla iktisadi çözümlemesi
Economic analysis of General Directorate of Forestry and affiliated provincial institutions with econometric methods
- Tez No: 456257
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FEHMİ TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye Bütçesi, Gelir, Gider, İktisadilik ve Ekonometrik Çözümlemeler, General Directorate of Forestry, Revolving Fund Budget, Income, Expenditure, Economics and Econometric Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Ülkemizde ormancılık faaliyetlerinin büyük bir kısmı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde yer alan 28 Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 243 Devlet Orman İşletmesi tarafından gerçekleştirilmektedir. OGM'nin gelir ve gider kalemlerini belirlemek, gelir ve gider kalemlerini karşılaştırmak, gelir kalemlerini artırıcı, gider kalemlerini azaltıcı ve iktisadilik oranını 1'in üzerine çıkartabilecek önerilerin getirilmesi gibi amaçlara hizmet eden bu çalışmada, OGM'nin ve bağlı taşra kuruluşlarının iktisaden iyileştirilmesine katkı sağlayacak öneriler ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde; OGM'nin sadece 2013 yılında dönemini, zararla kapattığı yani sadece bu yılda iktisadilik oranının 1'in altına düştüğü belirlenmiştir. Bununla birlikte, OGM ve bağlı taşra kuruluşlarının 2013, 2014 ve 2015 yıllarının ortalamasına göre, gelirlerinin % 95'ini brüt satışların, giderlerinin ise % 60'ını faaliyet giderlerinin oluşturduğu saptanmıştır. Bunun yanında; 2013, 2014 ve 2015 yıllarında sırası ile 16, 13 ve 12 adet Orman Bölge Müdürlüğünün ve 113, 100 ve 100 adet Devlet Orman İşletmesinin zarar ettiği tespit edilmiştir. Öte yandan, ekonometrik çalışmalar ile kâr-zarar değişkeni üzerinde 10, gelir/gider değişkeni üzerinde 8, toplam gelir değişkeni üzerinde 9 ve toplam gider değişkeni üzerinde 8 değişkenin etkisi olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan, yine çalışma kapsamında OGM'nin ve bağlı taşra kuruluşlarının gelirlerini arttırmaya ve giderlerini azaltmaya yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Most of the forestry activities in Turkey are carried out by 243 State Forest Management units affiliated to 28 Regional Forestry Directorates of the General Directorate of Forestry (GDF). In the present study that aims to determine and compare GDF income and expenditure items, to and put forward recommendations for increasing the income items, decreasing the expenditure items and increasing the economy ratio to over 1, several recommendations to economically improve provincial institutions affiliated with GDF are put forward. As a result of the present study, it was determined that the GDF declared a loss only in 2013, in other words the institution announced an economy ratio of below 1 only in that year. Furthermore, it was determined that GDF and affiliated forest enterprises' gross sales accounted for an average of 95% of revenues and 60% of the expenditures were operating costs in the years of interest. However, in years 2013, 2014 and 2015, 16, 13 and 12 Forest Regional Directorates and 113, 100 and 100 State Forest Managements declared losses, respectively. On the other hand, econometric studies demonstrated that there were 10 factors effective on the profit-loss variable, 8 on the income / expenditure variable, 9 on the total income variable, and 8 on the total expenditures variable. Furthermore, within the scope of the present study, recommendations for increasing the income of GDF and affiliated provincial organizations and reducing their expenses were also presented.