Tekrarlı yüklemenin tefrit kayacının dayanımı üzerindeki etkisi
The effect of cyclic loading on the strength of tephrite rock
- Tez No: 456267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM AYDINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Yorulma, Tekrarlı yükleme, Yük, Frekans, Tekrar sayısı, Fatigue, Cyclic loading, Load, Frequency, Number of cycles
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasında ticari adı Trabzon taşı olan kayacın tekrarlı yükleme koşulları altında yenilme davranışı irdelenmiştir. Çalışmada yük, frekans ve tekrar sayısı olarak üç farklı değişkenin kayacın dayanımı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Her değişken için deney grupları oluşturulmuş ve oluşturulan bu gruplarda yalnızca bir parametre değişken olarak kullanılmıştır. Kayacın suya doygun hali için de benzer çalışmalar gerçekleştirilmiş ve iki durum karşılaştırılarak suyun kayacın yorulma koşullarında yenilme davranışı üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Çalışmalara ek olarak tekrarlı yükleme deneyleri uygulandıktan sonra numunelerden kesitler alınarak SEM analizleri yapılmış ve alınan görüntüler ile kayacın yorulma davranışı ve yorulma mekanizması yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda artan yük ve azalan frekansla kayacın tek eksenli basınç dayanımının azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca tekrar sayısındaki artışın kayacın dayanımının azalmasına neden olduğu belirlenmiştir. Doygun durumdaki kayaçlara uygulanan tekrarlı yüklemeler sonucunda ise suyun kayacın dayanımını azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Doygun durumdaki kayaçlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda parametrik değişimlerle dayanım arasında anlamlı bir ilişki belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the rock which is known as Trabzon stone in market was subjected to cyclic loading experiments to investigate the deformation mechanism under fatigue loading conditions. In this study, the effects of different variables used as load, frequency and number of cycles on the strength of the rock were analyzed. Experiment groups were developed for each variable and in each group; only one parameter was variable while others kept fixed. Similar studies were carried out for the saturated rocks and the effect of water on behavior of rock was investigated by comparing these two cases. In addition to these studies, after cyclic loading experiments, sections were taken from the samples and SEM analyzes were performed. In this way, fatigue mechanism of the rock tried to be interpreted with images taken. In the result of this work, it has been founded that the uniaxial compressive strength of the rock decreases with increasing load and decreasing frequency. Also, it was determined that the increase in the number of cycles caused a decrease in the strength. When cyclic loading tests are applied to the rocks in the saturated condition, it is seen that the water reduces the strength of the rock but it is founded that there is no significant relationship between the applied three parameters and the load.