Farklı dinlenme aralıkları ile gerçekleştirilen pliometrik ön yüklemenin sıçrama performansına etkileri
Effects of pliometric preloading with different rest intervals on laap performance
  1. Tez No: 872057
  2. Yazar: RÜZGAR ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKAN BAYRAKDAR, DOÇ. DR. RACİ KARAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik Egzersiz, Dikey Sıçrama, Aktivasyon Sonrası Potansiyasyon, Pliometric Exercise, Vertical Leap, Potentiation After Activation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, farklı dinlenme aralıkları ile gerçekleştirilen pliometrik ön yüklemenin sıçrama performansına etkilerini belirleyerek yorumlamak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, en az bir yıl pliometrik antrenman geçmişi olan yaş ortalamaları (Yaşort= 20,74±1,94) 20 erkek sporcu gönüllü olarak dahil edilmiştir. Katılımcılar toplam beş kez test ölçümlerine katılmışlardır. İlk gün“alışma”testi gerçekleştirilmiş ve katılımcılara 3 x 10 tuck jumps pliometrik ön yükleme protokolü tanıtılarak denetilmiştir. Ardından, 15 saniyelik tekrarlı aktif sıçrama (CMJ) test protokolü gösterilerek uygulamaları istenmiştir. Ayrıca, tüm katılımcıların vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve vücut kompozisyonu ölçümleri alışma test gününde alınmıştır. Alıştırma test günü sonrasında, randomize, çapraz döngülü, karşıt dengeli araştırma dizaynı ile katılımcılar kontrol (KON), dört dakika dinlenmeli pliometrik önyükleme (PLİO4), sekiz dakika dinlenmeli pliometrik önyükleme (PLİO8) ve on iki dakika dinlenmeli pliometrik önyükleme (PLİO12) denemelerini gerçekleştirmişlerdir. Test günleri arasında en az 48 saat dinlenme boşluğu bırakılmıştır. Tüm testler kahvaltıdan 2-3 saat sonra tok karnına saat 11:00-12:00 saatleri arasında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS 21.0 paket programında analiz edilerek (Betimleyici İstatistik, Anova ve Benferoni Post-Hoc) hata payı 0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiği zaman; farklı ön yüklemeli pliometrik egzersizlerle uygulanan aktivasyon sonrası potansiyasyonun dikey sıçrama doruk güç çıktısı toplam ortalama puanları üzerinde kontrol grubuna göre 8 ve 12. dk dinlenmeli gruplarda ortalama puanların daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir (p0,05). v Sonuç olarak; farklı dinlenme aralıkları ile gerçekleştirilen pliometrik ön yüklemenin sporcuların dikey sıçrama performansını arttırmada önemli bir nokta olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine and interpret the effects of pliometric preloading, which is performed with different rest intervals, on jump performance. The average age (Age= 20.74±1.94) with at least one year of pliometric training history were included in the study as 20 male athletes. Participants participated in test measurements a total of five times. On the first day, a 'handization' test was performed and the participants were inspected by introducing a 3 x 10 tuck jumps pliometric preload protocol. Then, the 15-second repetitive active bounce (CMJ) test protocol was shown and the application was requested. In addition, body weight, height length and body composition measurements of all participants were taken on the adaptation test day. After the exercise test day, with a randomized, cross-cycle, opposite-balanced research design, participants conducted control (KON), four-minute rest pliometric boot (PLIO4), eight-minute rest pliometric boot (PLIO8), and twelve-minute resting pliometric boot (PLIO12) trials. A rest space of at least 48 hours was left between test days. All tests were performed on a full stomach 2-3 hours after breakfast between 11:00-12:00. The data obtained were analyzed in the SPSS 21.0 package program and the margin of error was determined as 0.05 (Describing Statistics, Anova and Benferoni Post-Hoc). When the findings obtained from the study were examined; It was determined that the vertical jump peak power output after activation applied with different preloaded pliometric exercises were higher in the groups with 8th and 12 minutes of rest compared to the control group on the total average scores (p0.05). vii As a result; It is thought that pliometric preloading, which is performed with different rest intervals, is an important point in increasing the vertical jump performance of athletes.