Gaziantep'te bazı süt ürünlerinde bozulmaya neden olan mayalardan ekstraselüler lipaz enzimi aranması ve lipaz aktivitesine sahip suşların genotipik identifikasyonu
Detection of extracellular lipases and genotypic identification from yeast causing to spoilage of some dairy products produced in Gaziantep
  1. Tez No: 456281
  2. Yazar: SEMİH TOKAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bozulma etkeni mayalar, ekstraselüler lipaz, süt ürünleri, Spoilage yeasts, extracellular lipase, dairy products
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Mayalar genellikle süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunurlar; bu da onların protein, lipid, şeker ve organik asitlerce zengin substratlara iyi bir şekilde adapte olabilme yeteneklerini gösterir. Mayaların süt ürünlerinde geniş bir dağılıma sahip olmaları proteolitik ve lipolitik aktivitelerinin bir sonucudur. Bu çalışmadaki amacımız potansiyel lipaz üretici maya suşlarını tanımlayıp bu suşları endüstriyel mikrobiyolojinin hizmetine sunarak lipaz üretimine alternatif bir kaynak göstermektir. Bu amaçla Gaziantep ilinde üretilen süt ürünleri (Yoğurt, kaymak, tereyağı, lor peyniri, antep peyniri) nin dilüsyonu yapılmış ve dilüsyonu yapılan örneklerden bozulma etkeni mayaların izolasyonu için TGYCA (Tripton Glikoz Yeast Ekstrakt Kloramfenikol Agar) besiyerine ekim yapılmış 30 ˚C de 3-5 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyondan sonra belirgin farklı morfolojiye (renk, şekil ve boyut) sahip maya izolatlarının saf kültürlerini elde edebilmek için kloramfenikol içeren TGYCA ortamına aseptik koşullarda alınarak 30 ˚C de 3-5 gün inkübasyona bırakılmıştır. Lipaz enzim taranması için Tributirin içeren PDA (Potato Dextrose Agar) besiyerine 66 izolatın ekimi yapılmıştır. Ekimi yapılan suşlar 5-7 gün 30 ˚C'de inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda koloni çevresinde şeffaf zon görülen suşlar lipaz üretimi açısından pozitif suş olarak kabul edilmiştir. Pozitif olarak kabul edilen 20 suş moleküler düzeyde tanımlanmıştır. Bu suşlar arasında, en sık karşılaşılan maya türlerinin Kluyveromyces marxianus (%40), Candida intermedia (%40), Pichia fermentans (%10), Yarrowia lipolytica (%5), Kluyveromyces lactis (%5)'e ait olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Yeasts are usually detected in high numbers in dairy products reflecting a good adaptation to a substrate rich on proteins, lipids, sugars and organic acids. Wide distribution of yeasts is a consequence of proteolytic and lipolytic activity. In this study, our aim is to identify the yeast strains producing potential lipases and offer an alternative source to produce lipases by putting them into industrial microbiology. For this purpose, it was dilute of dairy products (yoghurt, cream, butter, curd cheese, Antep cheese) produced in Gaziantep, Turkey. Due to the isolation of yeasts steming spoilage from diluted samples, it was plated TGYCA (Tryptone Glucose Yeast Extract Chloramphenicol Agar) medium and incubated during 3-5 days at 30°C.After incubation, in order to obtain the pure culture of yeast isolates having apparent different morphologies(color, shape and size), by taking TGYCAmedium it was incubated during 3-5 days at 30°C. In order to detect the lipase enzyme, it was plated 66 isolates into PDA (Potato Dextrose Agar) medium containing tributyrin. Plated strains were incubated during 5-7 days at 30°C. At the end of the incubation, strains seemed clear zone around colonoies were regarded as pozitive strains in terms of lipase production. 20 strain accepted as positive were described at the molecular level.Among the 20 strain, the most frequently occurring yeasts belonged to the speciesKluyveromyces marxianus (40%), Candida intermedia(40%), Pichia fermentans (10%), Yarrowia lipolytica (5%), Kluyveromyces lactis (5%).