Şanlıurfa bölgesine mevsimsel göç eden keçi yetiştiricilerinin sorunları ve bu göçün orman alanlarına etkileri
The problems of nomadic goat keepers migrating to Şanlıurfa and effect of this migration to forest land
  1. Tez No: 456413
  2. Yazar: EYYÜP KARAGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nomadic animal production, forest, goat
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada keçi yetiştiricileri ile orman ilişkisi göçebeler açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın materyalini Karacadağ sahası çevresinde konaklayan göçer aileler ve bölgede görev yapan Orman İşletme Müdürlüklerinin personeli oluşturmuştur. Bölgedeki göçer işletmelerin yarısıyla ve orman muhafaza görevlileri ile anketler yapılmıştır. Anketlerde elde edilen bilgilerden SPSS paket programı kullanılarak frekans analizleri yapılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgular şu şekilde özetlenmiştir. Göçerler yaklaşık dokuz ay Karacadağ bölgesinde kalmakta ve kıl çadırlarda konaklamaktadırlar. Eğitim seviyeleri genelde düşük olan göçerler nakil için genellikle traktör kullanmaktadırlar. Bölge göçerleri en çok Kıl keçisini ve Zom koyununu tercih etmektedirler. Süt genellikle peynire işlenmekte ve pazarlanmasında sorun bulunmamaktadır. Hayvan sağlık koruma hizmetleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Göçerlerin ulaşım, su, konaklama, elektrik gibi sorunları bulunmaktadır. Genellikle kıl çadırlarında yaşamları sürdüren göçerlerin sağlık sorunları ve çocuklarının eğitimi ile ilgili yaşadıkları sıkıntılar da bulunmaktadır. Göçerler tarafından orman alanlarında hayvan otlatılması Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gençleştirme alanlarında sorun olarak görülmektedir. Ancak yetişkin ağaçların olduğu bölgelerde hayvan otlatmasının yangın riskini azaltacağı ve ekolojik dengeye olumlu katkılarının olacağı da değerlendirilebilir. Çalışmada tespit edilen sorunlar için alternatif eğitim yöntemleri, göçerlere hayvanlarını sulayabilmeleri için kolaylıklar sağlanması, parazit mücadelesi, örgütlenme gibi konuları kapsayan çözüm önerileri geliştirilmiştir Anahtar Kelimler: Göçer hayvancılık, orman, keçi
Özet (Çeviri)
Relations between goat breeders and forestry were evaluated with the viewpoint of nomads in this study. The materials of the work were the nomadic families who stayed in or around Karacadağ and Karacurun area and the stuffs of forestry department who works in the region. Survey studies were conducted with the half of the nomadic enterprises in the region and the forest guard officers. Frequency analyses of the data obtained with surveys were performed using the SPSS package program. Findings obtained at the end of the study are summarized as follows. The nomads stay in Karacadag region for about nine months and stay in hair tents. The level of education of nomadic people is often insufficient and they usually use tractors by transport. The region's nomadic enterprises predominantly prefer the hair goat and Zom sheep. Milk is usually processed in cheese and there is no problem in marketing. Animal health protection services are provided by the Ministry of Food, Agriculture and Livestock. Nomads have problems such as transportation, water, housing, electricity. Nomadic families, who usually lead their lives in hair tents, have health problems and problems with their children's education. The grazing of animals in forest areas by nomadic people is seen as a problem in the areas of rejuvenation by the Forestry Operations Directorate. However, it can also be evaluated that, animal grazing will reduce the risk of fire and positive contribution to ecological balance in forest areas with adult trees. They were also offered some solutions to problems detected in the study such as alternative education methods, watering animals belong to nomadic breeders, fighting against parasites, organization etc.