Kuru maya (Saccharomyces cerevisiae) içeren yemlerin etlik piliçlerde besi performansına etkisi
The effects of dry yeast contained feed on feed performance in broiler chicken
  1. Tez No: 456480
  2. Yazar: ÖZKAN ALTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN YETER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besi performansı, Etlik piliç, Kuru maya (Saccharomyces cerevisiae), Broiler chickens, Fattening performance, Dry yeast (Saccharomyces cerevisiae)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada, yemlerine sırası ile % 0.3 % 0.6 ve % 0 (kontrol), oranlarında kuru maya (Saccharomyces cerevisiae) ilave edilen etlik piliçlerin (broyler) besi performansları araştırılmış, haftalara göre canlı ağırlıkları ve yem dönüşüm oranları incelenmiştir. Çalışma, KSÜ HAYMER'de bulunan etlik piliç kümesinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf parseller deneme deseninde, 3 tekerrür % 0.3 kuru maya, 3 tekerrür % 0.6 kuru maya ve 3 tekerrür % 0 kontrol grubu olmak üzere toplam 9 bölmeden oluşturulmuş ve her tekerrüre 40 adet Ross308 etlik civciv konulmuştur. Tekerrürler örgü çit teli ile bölünerek taban alanı 4'er m2 den oluşturulmuştur. Denemede standart 4 çeşit ticari yem kullanılmıştır. 10'ar kg olarak ayrı ayrı tartılan yemler muşamba üzerine 2-3 cm kalınlıkta serilerek, 30g ve 60g oranlarda kuru maya yem üzerine serpilerek karıştırılmıştır. Civcivlere 6. gün Newcasttle (B1) ve 12. gün Gumboro aşıları uygulanmıştır. Kümes elektrikli termostatlı infra-red ısıtıcılar kullanılarak ısıtılmıştır. Aydınlatma tasarruflu beyaz ışıklı ampullerle yapılmıştır. Havalandırma standart klape, fan ve petlerle sağlanmıştır. Altlık olarak, kâğıt fabrikası atıklarından üretilen endüstriyel bir ürün kullanılmıştır. Deneme sonunda haftalara göre canlı ağırlık bakımından gruplar arasında istatistikî olarak bir fark görülmemiştir(P>0.05). 6. hafta sonunda kontrol, % 0.3 ve % 0.6 kuru maya gruplarındaki canlı ağırlılar sırası ile 2597.7a±12.116, 2654.9a±68.322 ve 2568.4a±33.956 olarak bulunmuştur. Yem dönüşüm oranı (FCR) bakımından da gruplar arasında istatistikî bir fark bulunmamıştır(P>0.05). 6. hafta sonunda kontrol, % 0.3 ve % 0.6 kuru maya gruplarındaki yem dönüşüm oranları sırası ile 1.64a±0.008, 1.69 a±0.02 ve 1.64a±0.008 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak etlik piliç yetiştiriciliğinde yemlerine oranlarında ilave edilen kuru mayanın canlı ağırlıkta bir artış olmadığı ve yem dönüşüm oranı değerlerini değiştirmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, feed stuff was supplemented with 0% (control) 0.3% and 0.6% and dry yeast (Saccharomyces cerevisiae) and feed performances, live weight and feed conversion ratios of broiler chicken were investigatedweekly.The study was carried out in the broiler chickens unit at KSÜ HAYMER.360 Ross 308 broods animals were spitted nine different group (40 animals for each group) randomly and first there group were fed with 0.3% dry yeast supplemented feed stuff. Second there groups were fed with 0.6% dry yeast supplemented feed stuff and other there groups were used as control. Groups were separated by knitted fence and base area was formed 4 square meter. Four different types commercial feed were usedin the experiment. Feeds weighed (10 kg) separately and spread on nylon in 2-3cm thickness. Measured 30g and 60g dried yeast was sprinkled on the feed and mixed.The chicks were vaccinated with Newcastle (B1) and Gumboro vaccines on 6thand 12thdays.Broiler chicken was heated using infra-red heaters with electric thermostat and lighting was made using power save white light bulbs. Aeration is provided by standard valve, fan and pads.Industrial waste product observed from paper factory used as the base.At the end of the experiment, there was no statistically significant difference between the groups according to live weight (P> 0.05).At the end of 6 weeks, live weight for control, 0.3% and 0.6% dry yeast groups were found to be 2597.7a ± 12.116, 2654.9a ± 68.322 and 2568.4a ± 33.956 respectively. There was no statistically significant difference between the groups in terms of feed conversion ratio (P> 0.05).At the end of 6 weeks, the feed conversion rates in the control, 0.3% and 0.6% dry yeast groups were 1.64a ± 0.008, 1.69a ± 0.02 and 1.64a ± 0.008 respectively. As a result, it was determined that addition of dry yeast to feed ratios in broiler chickens did not change in live weight and feed conversion rate values.