Meja ve triptofan uygulamalarının Tanacetum parthenium (L.) schultz bip. bitkisinin sekonder metabolitleri üzerine etkileri
The effects of meja and tryptophan applications on the secondary metabolites of Tanacetum parthenium (L.) schultz bip.
- Tez No: 456493
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL DIRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Tanacetum parthenium, meja, triptofan, serotonin, melatonin, partenolit, HPLC, Tanacetum parthenium, meja, tryptophan, serotonin, melatonin, parthenolide, HPLC
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada migren ve ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan melatonin ve serotonin etken maddeleri ile kanserli hücrelerin büyümesini durdurucu partenolit bakımından zengin olan Tanacetum parthenium'un aktif bileşenlerinin değişimleri bitki büyüme düzenleyicilerden triptofan ve MejA uygulamaları yapılarak incelenmiştir. Asteraceae familyasına ait T. parthenium (L.) taksonu uygun koşullarda yetiştirilerek, çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme dönemlerinde spreyleme yöntemi ile triptofan ve MejA uygulamaları yapılmıştır. HPLC-UV cihazı ile bitkinin yaprak ve çiçeklerindeki endojen triptofan, serotonin, melatonin ve partenolit miktarlarındaki değişimler tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda triptofan miktarı yapraklarda 19.9-128 ppm, çiçeklerde 28,4-120 ppm arasında, serotonin miktarı yapraklarda 56.9-84.9 ppm, çiçeklerde 43.7-79,4 ppm arasında, melatonin miktarı yapraklarda 0.69-1.38 ppm, çiçeklerde 0.54-1.19 ppm arasında tespit edilirken, partenolit miktarı yapraklarda % 0.31-0.59, çiçeklerde % 0.56-1.53 arasında tespit edilmiştir. Etken maddelerin çoğunlukla çiçeklenme döneminde kontrol gruplarına göre arttığı, çiçeklenme öncesi dönemde ise azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, melatonin and serotonin used in the treatment of victims and mental illnesses and changes of active components of Tanacetum parthenium, which is rich in stopping parthenolite growth of cancerous cells, were investigated by tryptophan and MeJA applications of plant growth regulators. T. parthenium (L.) taxon belonging to Asteraceae family was cultivated under suitable conditions and tryptophan and MejA were applied by spraying method before flowering and flowering periods. Changes in the amount of endogenous tryptophan, serotonin, melatonin and partenolide in leaves and flowers of the plant were determined by HPLC-UV instrument. As a result of the study, the amount of tryptophan was 19.9-128 ppm in the leaves, 28.4-120 ppm in the flowers, 56.9-84.9 ppm the amount of serotonin in leaves, 43.7-79.4 ppm in the flowers, 0.69-1.38 ppm in the melatonin leaves and 0.54-1.19 ppm in the flowers , The amount of parthenolite was 0.31-0.59% in leaves and 0.56-1.53% in flowers. It was determined that the active ingredients increased during the flowering period compared to the control groups and decreased during the preflowering period.