Uluslararası faaliyet gösteren firmaların iç denetim sisteminin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A research on evaluation of internal control system of international operating company
  1. Tez No: 456546
  2. Yazar: DURMUŞ ÖZBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ORALHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, İç Denetim Sistemi, İşletme, Internal Control, Internal Audit, Internal Auditing System, Company
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
İç denetim, işletmeye hizmette bulunmayı hedefleyerek, işletmenin bütün faaliyetlerini değerlendirmek için işletmenin içinde yapılanmış bağımsız bir denetleme fonksiyonudur. Modern iç kontrol sistemi, organizasyon içinde mevcut olan kontrollerin, görev tanımlarının, kuralların yeniden ele alınması ve netice itibariyle organizasyonun verimliliğinin arttırılmasını amaçlamaktadır. Kontrol faaliyetlerinin desteğiyle birlikte iç denetim işletme içinde bulunan varlıkların korunmasını ve mali raporların güvenilir olmasını sağlar. İç kontrol sistemi yapısı, işletme içinde gerçekleştirilen bütün eylemlerin kaydının güvenli ve doğru şekilde tutulmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda çalışmada uluslararası faaliyet gösteren 94 firmanın verileri incelenmiştir. Çalışmada incelenen değişkenler şunlardır; uluslararası firmaların çalışan sayısı, iç denetime ayrılan bütçeleri, çalışan iç denetçi sayıları, iç denetim yapılan süreleri ve yıllık gelirleri. Uluslararası firmaların menşei ile iç denetime ayrılan bütçeleri, iç denetçi sayıları ve iç denetim yapılan süreleri arasında bir ilişki bulunamamıştır. Bunun yanında uluslararası firmaların hizmet verdikleri ülke sayısı ve iç denetime ayırdıkları bütçe arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. İç denetime ayrılan bütçe azaldıkça, çalışılan ülke sayısı da azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Internal audit is an independent auditing on behalf of all operations within the company's structured assessment aiming to provide service to company. Modern internal control system aims to increase efficiency of the organization handling rules, job descriptions and controls within the organization. It provides the protection of the assets included in the company with the support of control activities. Another objective is to ensure the reliability of financial reporting. The structure of internal control system allows keeping all records of all actions carried out within the company. In this context data of 94 companies in global business was examined in the study. In general all variables examined in the study such as number of employees of global companies, budget for internal audit, annual revenue have positive correlation. There is no such relationship between the origin of international companies and budget for internal audit, number of internal auditors and time for internal audit. Besides this, it is determined that there is a correlation between the number of countries being provided service and budget for internal audit.