Marka aşkı ve bir uygulama
Brand love and an application
- Tez No: 456545
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUMRU UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka aşkı, Marka Bağlılığı, Ağızdan ağza pazarlama, Elektronik Ağızdan ağza pazarlama, brand love, brand loyalty, mouth-to-mouth marketing, electronic word-of-mouth marketing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzün artan rekabet ortamında firmaların ayakta kalabilmesi için marka bağlılığı yaratması gerekir ve bu bağlılığı da sadık müşteriler üzerinde marka aşk oluşturarak ve rekabet üstünlüğü sağlayarak amacına ulaşabilirler. Dolayısıyla işletmeler pazarlama stratejilerini oluştururken tüketicide nelerin bağlılık yaratıp nelerin itici güç oluşturabileceğini iyi çözümlemesi ve buna göre hareket etmesi gerekmektedir. Tüketici- nesne ilişkisini iyi yönetebilen firmalar uzun dönemde ayakta kalabilme ve tüketici de marka aşkına bağlı bağlılık elde edebilme olanağını yakalamış olabilmektedirler. Tüketiciler ürünleri satın alırken birçok faktörden etkilenmektedirler. Bunlar kişisel faktörler, duygusal faktörler, ekonomik faktörler ve kültürel ve psikolojik faktörler olabilmektedir. Bu çalışmada marka aşkının, ağızdan ağıza pazarlamaya, elektronik ağızdan ağıza pazarlamaya, güvene, marka bağlılığına, marka imajına ve sosyal görünürlüğü olan markalarla arasında ki ilişkiyi tespit etmek için veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Anket onucunda elde edilen bulgular IBM SPSS 16.0 paket programında analiz edilmiştir. Marka aşkının ve ağızdan ağıza pazarlama, elektronik ağızdan ağıza pazarlama, güven, bağlılık, marka imajı, kendini ifade eden markalar ve sosyal görünürlüğü olan markalar ile arasında anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's increasingly competitive environment, companies need to create brand loyalty in order to survive, and thus loyalty can be achieved by creating brand love over customers and by providing competitive advantage. Therefore, while establishing marketing strategies, companies need to analyze and act on what can create the loyalty and what can be the driving force for the consumer. Firms that can manage consumerobject relations well may have been able to survive in the long run and to be able to achieve loyalty to the consumer due to brand love. Consumers are affected by many factors when purchasing products. These can be personal factors, emotional factors, economic factors and cultural and psychological factors. In this study, a questionnaire measuring tool consisting of 6 separate scales was used to determine the relation between brand love, marketing from mouth to mouth, electronic word-of-mouth marketing, trust, brand loyalty, brand image and social visibility. The questionnaire was given to the students and officers of Nuh Naci Yazgan University undergraduate and graduate students, to several factory workers in Kayseri Organized Industrial Zone. Findings from the survey were analyzed in the IBM SPSS 16.0 package program. It has been determined that there is a significant relationship between brand love and mouth-to-mouth marketing, electronic word-of-mouth marketing, trust, loyalty, brand image, self-expression and social visibility