Öfke denetimi eğitim programının lise öğrencilerinin sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarına etkisi
The effect of anger management education program on the high school students' anger and anger state trait
  1. Tez No: 456553
  2. Yazar: EYUP ZORLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL HAMARTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke Denetimi Eğitim Programı, Ergenlik, Anger, Anger Management Education Program, Adolescent
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma; öfke denetimi eğitim programının lise öğrencilerinin sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarına etkisini inceleyen deneysel bir çalışmadır. Bu amaçla 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Zonguldak İli Ereğli İlçesinde bir liseye devam eden 162 öğrenci ile çalışılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenini öfke denetimi eğitim programı, bağımlı değişkenini ise araştırmaya katılan öğrencilerin Sürekli Öfke- Öfke İfade Tarz Ölçeği'ne verdikleri cevaplardan elde edilen puanlar oluşturmaktadır. Çalışmada deney-kontrol gruplu, ön-test, son-test ve izleme ölçümlü deneysel desen kullanılmıştır. Öfke düzeyi yüksek olarak belirlenen ve gönüllü olarak çalışmaya katılmak isteyen öğrencilerden 15 kişilik deney ve 15 kişilik kontrol grubu oluşturulmuştur. Araştırmada deney grubuna, haftada bir kez olmak üzere 10 hafta süre ile“Öfke Denetimi Eğitimi Programı”uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; öfke denetimi eğitimi ile deney grubundaki öğrencilerin sürekli öfke ve öfke dışta puan ortalamalarında anlamlı bir azalma olduğu, öfke kontrol puan ortalamalarında ise anlamlı bir artma olduğu görülmüştür. Ancak öfke içte puan ortalamasında (4. denence, deney grubu ön-test son-test öfke içte puan ortalamaları dışında) istatistiksel bir değişim olmadığı görülmüştür. Kontrol grubundaki öğrencilerin sürekli öfke, öfke dışta, öfke içte ve öfke kontrolü puan ortalamalarında ise anlamlı düzeyde değişme olmadığı saptanmıştır. İki ay sonra yapılan izleme ölçümünde de deney ve kontrol gruplarına ait sonuçların (son test - izleme testi ve ön test - izleme testi) paralel yönde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is an empirical work which examines the effect of anger management education program over the high school students' trait anger-anger state traits. For this purpose, on the educational year of 2014-2015, we have worked with 162 students of a high school located in Eregli, a town of the city Zonguldak. The research's independent variable is anger management education program and the dependent variable is the scores of the answers which have been given to the Scale of the Trait Anger-Anger State Trait by the students who have participated in the research. We have used the forms of test-control group, pre-test, post-test and follow-up test in the research. We composed a test group of 15 students who were determined to be angry and a control group of 15 students. Both groups wanted to participate in our research voluntarily.“The Anger Management Education Program”was applied to the test group once a week at the duration of 10 weeks. As a result of the research we have seen that the scores average of trait anger and anger-out of the students of the test group had a significant decrease whereas their scores average of anger management had a significant increase. But we have observed that there hasn't been any changement in the statistical scores average of anger-in (except the scores average of the test group pre-test post-test anger-in of the 4. hypothesis). It's determined that no significant change has occurred in the anger management scores average of the students of the control group. We have also observed that the results of the follow-up test which we have applied after two months related to test group and control group (post test – follow up test and pre-test – follow up test) were parallel