Yaratıcı dramanın ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin öfke denetimi becerilerine etkisi
The effects of creative drama on the anger management skills of 9th grade secondary school students
  1. Tez No: 381143
  2. Yazar: GÜLNİHAL KAÇIRA ÇAPACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE YILDIZ DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Drama, Ergenlik Dönemi, Öfke ve Öfke Denetimi, Rehberlik ve Yönlendirme Dersi, Drama, Adolescence Period, Anger and Anger Management, Counselling and Guidance Lesson
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu araştırmanın amacı Yaratıcı Dramanın ve Ortaöğretim Rehberlik ve Yönlendirme Dersi Programının Öfke Denetimi Becerilerini Geliştirme üzerindeki etkileri, bu etkilerin cinsiyet ile ilişkileri ve öğrencilerin yaratıcı drama eğitimi sonrasında bu konuya yönelik kendilerinde gördükleri değişiklikleri incelemektir. Bu amaçla 2013-2014 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Beşiktaş İlçesi sınırları içerisinde yer alan resmi bir ortaöğretim okulunda okumakta olan 9. sınıf 236 öğrenci araştırma da yer almıştır. Bu araştırmanın verileri,“Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği”ve“ Görüşme Formu”ile toplanmıştır. Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeğinde her bir alt ölçeğin puanlaması için bu 236 öğrencinin almış olduğu puanların aritmetik ortalaması bulunarak; Sürekli öfke, öfke içte, öfke dışta ölçeği puanları ortalamadan yüksek, öfke kontrol alt ölçeği puanı ortalamadan düşük ise öğrencinin öfke denetimi düzeyinin düşük olduğu kabul edilmiştir. Öfkeli olarak belirlenen, gönüllü olarak çalışmaya katılmak isteyen 36 öğrenciden tesadüfî yöntemle 15 kişilik deney ve 15 kişilik kontrol grubu oluşturulmuştur. Haftada 1 kez 1,5 saat olmak üzere 12 hafta süre ile“Öfke Denetimi Eğitimi Yaratıcı Drama Çalışması”uygulanmıştır. Oturumlar 90 dakika sürmüş ve kontrol grubu üzerinde herhangi bir işlem yapılmamıştır.12 haftalık eğitim sonunda deney ve kontrol grubuna“Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği”tekrar uygulanmıştır. Araştırmada deney grubuna, çalışmaya başlamadan önce hazırlanmış görüşme formundaki sorular birebir görüşme şeklinde sorulmuş ve yanıtları kayıt edilmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde Yüzde, Frekans, Ortalama, Standart Sapma, İlişkili Grup t Testi, Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Görüşme kayıtları ise kodlanıp kategorilere ayrılarak sınıflandırılmış ve analiz edilmiştir. Araştırma sonunda yapılan yaratıcı drama uygulamasının öğrencilerin öfke düzeyi üzerinde önemli düzeyde ve olumlu yönde etkili olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte yaratıcı dramanın ve ortaöğretim rehberlik ve yönlendirme dersi programının Öfke Denetimi Becerilerini Geliştirme üzerindeki etkilerinin cinsiyete göre önemli farklılıklar göstermediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research is to study the effects of creative drama and the programme of the counselling and guidance lesson for the secondary education on the Anger Management Skills Development; these effects' relation with the gender and the students' point of view as they see the changes on themselves on this subject after the creative drama training. With this purpose, this study included, in 2013-2014 school year, 236 students of 9th grade at a secondary education public school within Beşiktaş District of Istanbul Province. The data in this study were collected with the“Continuous Anger and Anger Expression Scale”and the“Interview Form”. The arithmetic average of overall points by these 236 students was calculated to score the points for each subscale under the Continuous Anger and Anger Expression Scale; when the continuous anger, internal anger, external anger scale points were above the average and the anger control subscale point was below the average, the anger management level of the student was regarded as low. Two random groups were formed as the experimental group and the control group, each consisting of 15 randomly selected students out of 30 students, who were regarded as angry and were voluntary to be involved in the study. Through 12 weeks, for 1.5 hours once in a week, the“Anger Management Creative Drama Study”was implemented. Upon completion of 12 weeks training, the“Continuous Anger and Anger Expression Scale”was applied to the experimental group and the control group again. In this study, the experimental group was asked the readily-prepared questions in the interview form through one on one interview and the responses shall were recorded. In the quantitative data analysis of this study, Proportion, Frequency, Average, Standard Deviation, Paired Samples T Test, Mann Whitney U Test were used. Interview records were coded and classified into categories and were analysed. As a conclusion of the study, it was determined that the creative drama implementation had a substantially positive effect on the students' anger level. Nonetheless, it was also found out that the effects of the creative drama and the programme of the counselling and guidance lesson for the secondary education on the Anger Management Skills Development did not vary much among the genders.