İlkokullarda uygulanan değerler eğitimi uygulamalarının yönetici ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi (Konya-Selçuklu örneği)
The evaluation of values education applications carried out in primary schools according to the views of school administrator and class teachers (The example of Selçuklu-Konya)
- Tez No: 456569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Değerler Eğitimi, SEDEP, İlkokul, Sınıf Öğretmenleri, Yönetici, Values, Values Education, SEDEP, Primary School, Class Teachers, Administrators
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokullarda uygulanan değerler eğitimi uygulamalarının sınıf öğretmenleri ve okul yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirerek ortaya koymaktır. Bu araştırma nitel çalışmadır. Verilerin toplanmasında sınıf öğretmenlerine yönelik hazırlanmış 5 soruluk ve okul yöneticilerine yönelik hazırlanmış 4 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu olmak üzere 2 ayrı görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Konya ili Selçuklu ilçesinde yer alan 35 ilkokulda görev yapan 35 okul yöneticisini ve 100 sınıf öğretmenini kapsamaktadır. Araştırmada veriler, 100 sınıf öğretmenin ve 35 okul yöneticisinin görüşleri alınarak elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; sınıf öğretmenleri SEDEP'in öğrencilerde değerler konusunda farkındalık oluşturduğunu ve hoşgörü, cömertlik, saygı, sevgi, yardımlaşma, sabır, sorumluluk, temizlik gibi değerleri etkinlikler vasıtasıyla öğrendiklerini ifade etmişlerdir. SEDEP uygulanmaya başladıktan sonra öğrencilerin davranışlarında olumlu yönde ciddi değişiklikler olduğunu söylemişlerdir. Öğrencilerin her ayın teması olan değerde birbiriyle yarıştıklarını ifade etmişlerdir. Böylece okulun ikliminin değiştiğini, öğrencilerin kazanması gereken insani değerleri kazanmasını sağladığını, öğretmenlerin ve velilerin bu durumdan memnun kaldıklarını belirtmişlerdir. SEDEP'in öğrencileri saygılı, temiz, yardımsever, cömert, sevgi dolu, sabırlı ve sorumluluk sahibi bireyler olması için ortaya çıkmış güzel bir proje olduğunu, bu değerlerin hepsini kazandırmasa, sadece birini kazandırmasının bile önemli bir gelişme olduğunu vurgulamışlardır. Öğretmenlerin bir kısmı ise söz konusu değerler ders müfredatında işlendiğinden bu projenin ilkokulda uygulanmasını gereksiz görmektedir. Öğretmenler velilerin etkinliklere katılımının az olduğunu ve onların katılımı için motive edici çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmektedir. Ayrıca öğretmenlerin büyük çoğunluğu SEDEP kapsamında öğrenci ve öğretmenlere dağıtılan materyallerin güncellenmesi ve teknolojik gelişmelere uyarlanması gerektiğini düşünmektedir. Bir kısmı ise bu materyallerin gereksiz ve israf olduğundan söz etmektedir. Okul yöneticilerinin SEDEP'in etkililiğinin arttırılması için görüş ve önerileri ise ; öğretmenlerin projeyi benimsemeleri için gerekli çalışmalar yapılmalı, projenin zorunlu bir uygulama olarak görülmesinin önüne geçilmelidir. Etkinlikler bakanlık müfredatına alınarak bir ders adı altında yapılmalı, öğrencilerin aktif olarak rol alabileceği etkinliklere yer verilmeli, velilerin projeye katılımları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal of the applications of Selçuklu Values Education Project (SEDEP), which have been carried out in primary schools for nearly five year in Selçuklu district of Konya province in the direction of the views of school administrators and class teachers. This research is a qualitative work. A 5 and 4 - question semi-structured interview form was used to acquire the data. The descriptive analysis method was used to analyze the data. The working group of the research contains with the participation of 35 school administrators and 100 class teachers working in Selçuklu District of Konya province during 2015-2016 education year. The research data was obtained by taking the face-to-face views of 100 class teachers and 35 school administrators with interview form . When the research finding was examined, the class teachers stated that SEDEP created awareness on student and the students learned the values such as tolerance, generosity, respect, love, cooperation, patience, responsibility and cleaning through activities. After SEDEP started to be implemented, they said that there were serious changes in the students' behaviors in the positive direction. They also stated that the students competed with each other at a value that is related to every month. Thus, they stated that the climate of school changed, the students gained the humanitarian values they had to win, and the teachers and the parents were satisfied with this situation. They emphasized that SEDEP is a beautiful project which has emerged to make the students respectful, clean, benevolent, generous, loving, patient and responsible individuals, and it is a significant development even if they do not earn all these values, but only one of them. As the values mentioned were taught in the curriculum, some of the teachers regarded the application of the project in primary school unnecessary. The teachers think that the participation of parents to the activities little and motivating activities should be done for their participation. Besides, most of the teachers think that the materials handed out to student and teachers as part of SEDEP should be updated to the technological advance. Some of the teachers has mentioned that these materials are redundant and waste. The opinions and suggestions of the school administrators to boost the effectiveness of SEDEP are ranged like this; necessary work should be done for teachers to adopt the project , the consideration of the project as an obligatory application should be prevented , activities should be done under the name of a course by taking them to the ministry curricula , activities should be included in which the student can take a role in an active way , the parent's participation should be provided.