Bilgi teknolojilerinin yönetim uygulamalarının işletmelerin anahtar performans göstergelerine etkileri
Impacts of information technology management pratices on kpi of businesses
- Tez No: 456583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT PAŞA UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri Yönetimi, ITIL, COBIT, CMMI, ISO/IEC 20000, ISO/IEC 38500, Anahtar Performans Göstergesi, Kritik Başarı Faktörü, Information Technologies Governance, ITIL, COBIT, CMMI, ISO/IEC 20000, ISO/IEC 38500, Key Performance Indicators, Critical Success Factors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
Bilgi Teknolojileri Yönetim (BTY) uygulamaları bütün dünyada ve Türkiye'de yaygın etkin olarak kullanılmaya çalışılmaktadır. BT işletmelerde yaygın bulunmakla birlikte çoğu zaman önemli yatırımları gerektirmekte ve işletme performansına önemli etkileri olmaktadır. Bu konuyla ilgili birçok çalışma ve araştırma yapılmış, çeşitli teknik raporlar hazırlanmıştır. Söz konusu çalışmaların belirgin amacı kurumların çeşitli alanlardaki performanslarını incelemektir. Performans artırımının en önemli ölçüm araçlarından birisi ise Anahtar Performans Göstergeleridir (Key Performance Indicator / KPI). Öte yandan işletmeler, BT alanında Bilgi Teknolojileri Yönetim Modellerinden (BTYM) birisini (ITIL, COBIT, CMMI, ISO/IEC 20000, ISO/IEC 38500) benimseyip hayata geçirerek yoğun kaynak kullanımı gerektirirken bir sürecin içine de girebilmektedirler. Ancak, literatür incelendiğinde farklı konularda araştırmalar olmakla birlikte BTYM'nin işletmelerin performansına ve APG'ne olan etkilerini inceleyen çalışmalara rastlanılmadığı gözlenmektedir. Dolayısıyla bu araştırmanın temel amacı, BTYM'nin işletmelerin performansı üzerine olan etkilerini incelemektir. Araştırma amacı ve Karma Araştırma Yaklaşımı çerçevesinde bu çalışma Sistematik Literatür Taraması yöntemiyle yürütülmüş ve nicel araştırma teknikleriyle desteklenmiştir. Böylece, çalışma alanıyla ilgili bulgular sistematik bir çerçevede incelenerek bütünleştirilmeye, araştırma konusuyla ilgili eğilimler ile ilgili alandaki araştırma boşluklarının belirlenmesine çalışılmıştır. Ana ve alt araştırma soruları belirlendikten sonra bir tarama protokolü geliştirilmiştir. Söz konusu protokol, kullanılacak anahtar kelimelerini, taranacak veri tabanlarını, tarama deyimlerini, kaynak seçim ölçütlerini, verilerin nasıl çıkarılacağı ve sentezine yönelik yöntem ve teknikler ile geçerlik ve güvenirlikle ilgili konuları kapsamıştır. Araştırma sorularının cevaplanmasına yönelik toplanan veri ve elde edilen bulgular BTY alanındaki araştırmalar ve kuramsal temeller doğrultusunda tartışılmıştır. Bu çalışmanın, incelenen konu, benimsenen araştırma yöntemi ve elde edilen bulgular açısından BTY alanına olduğu kadar gelecekte yapılması düşünülen araştırmalara önemli katkılar sağlayacağı ve ışık tutacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
There have been various attempts to the use and adoption of Information Technologies Governance (ITG) in Turkey and in the World. This is widespread in IT businesses, but often requires significant investments and has also important implications for business performances. In this context, there are many studies and researches on this topic and various technical reports have been presented as well. In particular, they examine the performances of enterprises in various areas. One of the most important measurement tools for performances is the Key Performance Indicators (KPIs). On the other hand, enterprises usually enter in a process that requires intensive use of resources when adopting one of the ITG Models (ITGM) (ITIL, COBIT, CMMI, ISO / IEC 20000, ISO / IEC 38500). However, when the literature is reviewed, it is observed that there are no studies investigating the effects of ITGM on the performance of enterprises and KPIs. Therefore, the main purpose of this research is to examine the effects of ITGM on the performances of enterprises. This study is carried out by using the Systematic Literature Review Method and supported by quantitative research techniques aligned with the research purpose and Mixed Research Approach. Thus, the findings related to the research area have been examined in a systematic way to determine the research gaps and trends. A review protocol is developed after identifying the main and sub research questions. This protocol covers the keywords to be used, the databases to be scanned, review statements, paper selection criteria, methods and techniques for extracting and synthesizing data, validity and reliability measures. To able to answer research questions, the findings are discussed according to both the data collected and the theoretical bases existed in ITG knowledge domain. It is thought that this study will provide important contributions to the researches that would be carried out in the future as well as to the research area in terms of the research method adopted and its findings.