The effects of tablets on students' English vocabulary learning
Tabletlerin öğrencilerin İngilizce kelime öğrenmeleri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 456582
  2. Yazar: GÜL DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tabletler, Akllı Tahtalar, İngilizce Kelime Öğrenimi, FATIH Projesi, Tablets, Interactive Whiteboards, English Vocabulary Learning, FATIH Project
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme (FATİH) Projesi kapsamında eğitim öğretim hayatına sunulan akıllı tahta ve tablet bilgisayara karşı öğrencilerin görüşlerinin incelenmesinin yanı sıra yabancı dil olarak öğretimi yapılan İngilizce derslerinde tabletlerin İngilizce kelime öğrenimindeki yerine ilişkin bir karışık method çalışması yürütülmüştür. Çalışmanın örneklem grubunu Erzincan ilinde seviyeleri sınav ile tespit edilmiş aynı şartlara sahip 112 ortaöğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin yarısı kontrol grubunu diğer yarısı da deney grubunu temsil etmektedir. Veriler, öğrencilerin derslerde tablet ve akıllı tahta kullanımına ilişkin görüşlerini belirttikleri anketler, kelime bilgi ölçeğinden toplanan istatiksel sonuçlar, kelime öğrenimine yönelik yapılan uygulamalar, sınıf içi gözlemler ve yarı yapılandırılmış anketler sonucunda elde edilmiştir. Öğrencilerin İngilizce derslerinde tablet kullanımına ilişkin görüşleri ile ilgili 12 maddelik anket kelime öğretimine yönelik çalışmanın öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kere uygulanmıştır. Bu yöntem ile amaca yönelik kullanıldığında tabletlerin kelime öğrenme üzerindeki etkisini görmek niyetlenmiştir. Bu çalışmada asıl amaç; mobil öğrenmenin önemini ve kalıcılığını tespit etmekdi. Çalışma daha çok mobil öğrenmeyi destekleyen tablet kullanımını incelediğinden akıllı tahta kullanımına yönelik 24 maddelik anket sadece bir kere ugulanmıştır. Deney grubu üzerinde tabletler kullanılarak yapılan kelime bilgi ölçekleri önce, sonra ve takip olmak üzere 3 kere uygulanmıştır. Bu çalışma hem nicel hem de nitel araştırmaları içerdiğinden karışık bir methoda sahiptir. Nicel araştırma yöntemleri ile elde edilen verilerin analizinde istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Yapılan istatiksel değerlendirmeler ve nitel gözlemler ışığında İngilizce derslerinde tablet kullanımının öğrencilerin İngilizce kelime öğrenmelerinde ve de kelimeleri hatırlamalarında önemli derecede olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in addition to the examination of the opinions of the students towards Interactive whiteboards and Tablets presented to the education field within the scope of the Project for Increasing Educational Opportunities and Technological Improvement (FATIH) Project, a mixed research method was carried out to study the place of the tablets on vocabulary teaching in English language lesson which was taught as a foreign language. The sample group of the study constitutes 112 secondary school students with the same conditions determined by the level examinations in the province of Erzincan. Half of these students represent the control group and the other half represents the experimental group. The data were collected as a result of the questionnaires in which the students gave their opinions about the use of tablets and interactive whiteboards in the lessons, the statistical results were gathered in vocabulary knowledge scale, the applications used for vocabulary teaching, classroom observations and semi-structured interviews. The 12-item questionnaire on students' opinions about tablet use in English classes was administered twice before and after the study of vocabulary teaching. With this method it is intended to see when they are used according to the aim the effect of the tablets on vocabulary learning. The main purpose of this study is; to determine the importance and permanence of mobile learning. As the study examined the use of tablets to support mobile learning, the 24-item questionnaire for smart board use was conducted only once. Vocabulary knowledge scales for the experiment group were applied 3 times pre, post and follow-up. This study involves both quantitative and qualitative research and therefore has a mixed method. Statistical methods were used in the analysis of data collected with quantitative research methods. It has been determined that the use of tablets in the English lessons in the light of the statistical evaluations and qualitative observations have significant positive effects on students' learning and remembering of words in English.