17.yüzyılda Diyarbakır'da tasavvufî hayat
Sufism life in Diyarbakır in the 17th century
  1. Tez No: 456589
  2. Yazar: NAZİM ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜBEYİR AKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Diyarbakır, Osmanlı, Tarikatlar, Sufism, Diyarbakır, Ottoman, Sects
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İslam dünyasındadokuzuncu ve onuncu yüzyıllardan itibaren önemli bir yer edinen ve daha sonraki dönemlerde de bu önemini koruyan tasavvuf konusu, günümüzde de birçok araştırmacının çalışma alanını oluşturmaktadır. Tasavvuf kültürü üzerinde çok sayıda araştırma yapılmış ve bu araştırmalar halen hem yerli hem de yabancı araştırmacılar tarafından devam ettirilmektedir. Tasavvuf kültürünün önemli bir parçası olan tarikatlar bu araştırmalarda büyük bir yer teşkil etmektedir. Osmanlı eyalet merkezlerinden biri olan Diyarbakır bölgesi de uzun yıllar Anadolu medeniyetlerine ev sahipliği yapmış ve tasavvuf kültürünü bünyesinde barındırmıştır. Bu sebeple mevcut çalışma 17. yüzyılda Diyarbakır bölgesinde tasavvuf konusunu incelemeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Thesubject of sufism, which has acquired an important place in the Islamic world since the ninth and tenth centuries and preserved this importance in later periods, also constitutes the working field of many researchers today. Much research has been done on the Sufi culture and these researches are still being carried out by both domestic and foreign researchers. Sects, which has an important part of Sufi culture, constitute an important part of this research. Diyarbakır region, one of the Ottoman provincial centers, has been home to Anatolian civilizations for many years and has been housed in the sufism culture. For this reason, the present work aims to examine the mysticism in the region of Diyarbakır in the 17th century.