Diyarbakırlı Mâlî Dîvânı
Diyarbakirli Mali Divan
- Tez No: 347435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mâlî, Diyarbakır, 17. Yüzyıl, Divan Şairi, Safâyi ve Beliğ Tezkireleri, Mali, Diyarbakir, 17. Century, Poet of Divan, Safayi and Belig Tezkireleri
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 436
Özet
Mâlî, 17. yüzyılda yaşamış bir Divan şairidir. Safâyi ve Beliğ Tezkireleri ile Vakâ?yu?l-Fuzelâ?da hayatı hakkında sınırlı bilgiler mevcuttur. Gerçek adı Mehmed Çelebi olup Diyarbakır?da doğmuştur. Doğum tarihi bilinmeyen Mâlî, 1674?te Diyarbakır?da ölmüştür. Bağdat Valisi?nin Sakız Muhafızı?nın ve Muğla Mütesellimi?nin katipliklerini yapmıştır. Kaynaklarda, iyi bir eğitim aldığı söylenmektedir. Bilinen tek eseri üzerine çalıştığımız Dîvân?dır. Bu dîvânın da bilinen tek nüshası olup İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, Yazma Eserler Koleksiyonu?nda kayıtlıdır. Mâlî Dîvânı üzerine yaptığımız çalışmanın konusu, divanının transkripsiyonlu metni ve incelemesidir. Çalışmamız, giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mali was a Divan poet that had lived in 17. century. Two famous biography books ? Safayi and Belig Tezkireleri , Vaka?yu?l Fuzela ? have limited information about him. His real name was Mehmed Celebi and he was born in Diyarbakir. His birth date is unknown but he died in 1674 in Diyarbakir. He had become clerk for Governor of Bagdat, Guardian of Sakiz Island and governorate of Mugla. The resources refer he was educated poet. His known work is Divan so we already studying. Only one sample of The Divan is in Collection of Manuscripts of Library of Istanbul University. Subject of our thesis is Studying of The Divan Transcription about Mali Divan. This paper has introduction of thesis and three main parts.