İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerinin ana-baba tutumları açısından incelenmesi
Investigation of emotional intelligence and parental attitudes in secondary school students
  1. Tez No: 299886
  2. Yazar: DEMET TOPUKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Ana Baba Tutumları, Parental Attitudes, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerinin ana-baba tutumları, cinsiyet ve sınıf düzeylerine göre farklı olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmaya 289 kız, 314 erkek olmak üzere toplam 603 öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin duygusal zeka düzeylerini saptamak amacıyla Köksal tarafından Türkçeye uyarlanan, Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu kullanılmıştır. Ana-baba tutumlarını ölçmek amacıyla Lamborn, Mounts, Steinberg, ve Dornbush tarafından geliştirilen ve Türkçeye Yılmaz (2000) tarafından uyarlanan Anne Baba Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS WINDOWS 11.5 istatistik paket programını ile yapılmıştır. Öğrencilerin duygusal zeka düzeylerinde ana-baba tutumu ile sınıf düzeyine göre ve ana-baba tutumu ile cinsiyete göre farklılaşma olup olmadığını belirlemek amacıyla iki faktörlü varyans analizi uygulanmıştır. Farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu bulmak amacıyla LSD testi yapılmıştır.Araştırma sonucunda genel olarak demokratik ana-baba tutumuna sahip öğrencilerin Duygusal Zeka Ölçeği Bireylerarası, Stres Yönetimi ve Uyum alt ölçek puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bireyiçi, Bireylerarası ve Uyum alt ölçeklerinde ise en düşük puan ortalamasının ihmalkar ana-baba tutumuna sahip öğrencilerde olduğu saptanmıştır. Sınıf düzeyi açısından 8. sınıf öğrencilerinin Bireyiçi duygusal zekalarının, 6. sınıf öğrencilerinin Uyum ve Genel Ruh Hali duygusal zeka puanlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre kız öğrencilerin Bireyiçi ve Bireylerarası duygusal zeka puanlarının, erkek öğrencilerin ise Stres Yönetimi duygusal zeka puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ana-baba tutumu ve sınıfdüzeyi etkileşimi ile ana-baba tutumu ve cinsiyet etkileşimi açısından, duygusal zeka ölçeği puanlarında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, relationships between secondary school students parentalattitudens and emotional intelligence levelshave been examined. The subject were 289 girls and 314 boys of secondary school students, in all 603 adolescents. Bar-On Emotinal Quatient İnventory Youth Version EQ-İ (YV) adapted by the Köksal is used to determine the emotional intelligence level of the students. In the study, a Parental Attitudes Instrument was used. It was developed by Lamborn, Mounts, Steinberg and Dornbush (1991) in order to measure the students perceived parental attitudes and Yılmaz (2000) carried out its validity and reliability studies in our culture. Statistical analyses were conducted via SPSS 11.5. In order to achieve the related aims first frequency and percentage analysis related to the students? schools, gender, grade level, and parental attitudes. In order to see the differences between the variables factorial ANOVA employed. The test of Tukey LSD was used to find out between which groups are the differences.It was found that Interpersonel, Stres Management and Adaptability emotional intelligence levels are higher in democratic than neglectful, protective and authoritarian parents attitude. It was found that Intrapersonel, Interpersonel and Adaptability emotional intelligence levels are lowest in neglectful than, democratic protective and authoritarian parents attitude. It was found that the Intrapersonel emotional intelligence levels are higher in 8. grade than 6. and 7. grade and was found that the Adaptability and General Mood emotional intelligence levels are higher in 6. grade than 7. and 8.grade. It was found that the Intrapersonel and Interpersonel emotional intelligence levels are higher in girls than the boys and was found that the Stres Management emotional intelligence levels are higher in boys than the girls. There is no significant relationship between emotional intelligence interactions of grade level with attitude of parents. There is no significant relationship between emotional intelligence interactions of gender with the attitude of parents.