H. 1315 /M. 1897-1898 tarihli Bahriye Sâlnâmesinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
The evaluation and transliteration of the H. 1315 - M. 1897/1898 Naval Yearbook
  1. Tez No: 456636
  2. Yazar: GÖZDE ALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Bahriye Sâlnâmesi, Denizcilik, Nişan, Donanma, Ottoman, Navy Warrant, Navigation, Badge, Navy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde gerek Osmanlı denizciliği ve donanmaya ait bilgilerin öğrenilmesine; gerekse teşkilat konusuna katkıda bulunmak ve detaylı bilgiye sahip olmak adına bu sâlnâme İstanbul Taksim'deki Atatürk Kitaplığı'ndan temin edilerek tamamen günümüz harflerine çevrilmiştir. Bahriye Sâlnâmeleri, Osmanlı donanmasına ilişkin kaynaklar arasında önemli bir yer teşkil etmektedir. Donanmanın ne zaman kurulduğu, yaptığı görevler, buralarda bulunan malzemeler ve donanmada görevli kadro ve kişiler hakkında geniş bilgiler vermekte, bu kişilerin hangi görevlerde bulundukları, aldıkları madalyalar ve bu madalyaları nerede aldıkları hususunda ayrıntılı bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda sadece Osmanlı donanması hakkında değil; Osmanlı devlet yönetimi, devlet ve donanma içinde hiyerarşik yapı hakkında da başvurulacak kaynaklar arasında yer almaktadır. 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın ilk çeyreği arasında yayınlanan Bahriye Sâlnâmeleri, Osmanlı Devleti denizcilik ve donanma tarihine ait detaylı bilgiler vermektedir. Bu dönemin daha iyi anlaşılması ve araştırmacılara yardımcı olunabilmesi adına incelenmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This warrant, which contributes information to be understood both about Ottoman navigation and navy and about the topic of organisation, has been provided from Atatürk Library in İstanbul, Taksim and has been translated into todays alphabetic letters. Navy warrants are vital among the sources of Ottoman navy. They give comprehensive information about when the navy was established, which duities it did, the available materials and the staff and employees. They enable the detailed information about the staff and employees of Ottoman navy in which duities they were, which madals they received and where they received these medals. Furthermore, they take part in the sources that are applied for not only about Ottoman navy, but also about government run, the hierarchic situation in the government and navy. The navy warrants that were published at the end of 19. century and the first quarter of 20. century, contain comprehensive information about the navigation and navy history of Ottoman Empire. They are being examined on behalf of this term to be understood more clearly and contributing the researchers.