Milli Kütüphane Ankara-Adnan Ötüken İl Halk kütüphanesi koleksiyonunda 06 Hk 460 arşiv numarası ile kayıtlı Mecmû'a-yı Eş'âr ve Fevâid (İnceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
Ankara-Adnan Ötüken province Folk Library collection registered with the archive number 06 Hk 460 'Mecmû'a-yi Eş'ar and Fevâid (Analysis-text-lexicon-facsimile edition)'
  1. Tez No: 456634
  2. Yazar: ZEYNEP KAYAPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, Eş'âr ve Fevâid, Mecmuas, Eş'ar and Fevaid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 556
Özet
Mecmû'alar, edebiyat ve kültür dünyamız açısından içerdikleri çeşitli bilgilerle önemli bir yere sahip çok zengin kaynaklardır. Bu eserler Arapça, Farsça veya Türkçe olarak tek bir dille kaleme alındığı gibi derleyenin bu dilleri bilip bilmemesine ve derlenen metinlerin diline göre bunların ikisinin veya üçünün birlikte kullanıldığı metinler hâlinde de yazılmıştır. Bu gelenek içerisinde şekil, muhtevâ ve dil bakımından farklı özelliklere sahip birçok mecmû'a tertip edilmiştir. Çalışmamıza konu olan Milli Kütüphane Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi 06 Hk 460 Numaralı Eş'âr ve Fevâid Mecmû'ası da bunlardan biridir. Farsça ve Türkçe çok sayıda şiir ve beyit bulunan mecmû'ada ayrıca; başta şarkı fasıllarının listesi, çok sayıda mu'ammâ, şarkı güfteleri, rubâ'îler, mu'ammâların çözüm usûlleri ve muhtelif inşâ örnekleri bulunmaktadır. Bu tezde, adı geçen mecmû'anın metninin ilmî transkripsiyon alfabesiyle neşri yapılıp muhtevâsı ve şekil özellikleri incelenerek bu mecmû'anın Türk edebiyatındaki mecmû'alar içersinde nerede bulunduğuna dair fikir yürütülmüştür. Tezin sonuna metin bağlamlı bir sözlük hazırlanıp mecmû'anın tıpkıbasımı eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The mecmuas are very rich sources of literature and culture that have an important place in our knowledge of the world. These works have been written in Arabic, Persian or Turkish as a single language. These works have been also written in the text of the compiler, whether they know these languages, or in the texts of the two or three of them, according to the language of the compiled texts. In this tradition, many mecmuas with different characteristics in terms of shape, content and language have been arranged. The National Library in Ankara Adnan Ötüken Provincal Puplic Library 06 HK 460 Eş'ar and Fevaid are among these. The mecmuas, which has many poems and couplets in Persian and Turkish, also includes a list of song chapters, numerous enigmas, song lyrics, rubaies, solution methods and various construction examples. In this thesis, the text of the mecmuas mentioned above was published with the scientific transcription alphabet, and its content, language, stylistic and morphological characteristics were examined and the idea of where this mecmuas was located in the Turkish literature was carried out.