Kur'an-ı Kerim'de kuvvet kavramı
The concept of quwwa in the holy Quran
- Tez No: 456644
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet–Kur'an–İnsan–Melek–Cin–Hayır–Şer, Strength–Qur'an–Human–Angle–Jinn–Good Deed–Evil
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kuvvet, zayıflığın zıddı olan güçlülük demektir. Kuvvet kelimesi Kur'an-ı Kerim'de geçtiği yerlerde ilahi kudret, manevi kuvvet, bedeni kuvvet ve destek anlamlarında kullanıldığı gibi bir yerde de zayıflık anlamında kullanılmıştır. Kuvvet Allah (c.c.)'a izafe edildiğinde kudret ve istiğna halinin kemal noktasını ifade ederken, beşer hakkında söz konusu edildiğinde ise maddi-manevi kudret vasıta, araç ve gereçlerinin tümünü ifade eder. Allah (c.c.)'ın dünyada ve ahirette düşmanlarından intikam alması, peygamberler ve ümmetlerine yardım etmesi, kullarını sürekli rızıklandırması O'nun sonsuz kuvvetinin tezahürleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Müslümanlar şahsiyetli bir kişilik oluşturmak, güvenli ve İslami bir hayat yaşamak için kuvvetli olmak zorundadır. Bu gaye için de Kur'an-ı Kerim tarafından, Allah'a sarılmaya, çokça tevbe ve istiğfarda bulunmaya, birlik olmaya, aralarındaki işlerini istişare ile yapmaya, sabırlı olmaya, şek ve şüphelerden uzaklaşmaya, maddi kuvvet hazırlamaya, potansiyelleri ve yeryüzündeki madenleri meşru hedefler için kullanmaya davet edilmektedirler. Kur'an-ı Kerim'de insanların kuvvetinin yanında meleklerin ve cinlerin kuvvetinden de bahsedildiğini görmekteyiz. Ad kavmi ve Firavun kıssalarında görüldüğü gibi, vahyin kontrolünden uzak maddi kuvvet fesat, helak ve yok olma sebebi olurken; Musa (a.s.) ve Zülkarneyn misallerinde olduğu gibi Allah yolunda insanlığın hizmetinde kullanılan kuvvet de dünyada ve ahiretteki mutluluk ve refahın sebebi olarak müşahede edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Strength is the opposite of weakness. The word“Quwwa”(Strength) is used in the Qur'an as divine strength, spiritual strength, physical strength and support. Strength, on the other hand, is also used as weakness in only one occasion in Qur'an. When strength is referred to Allah (swt), it expresses the peak of might and sovereignty. Whereas, when strength is associated with humankind, it expresses material and spiritual support or all other means. The fact that Allah (swt) chastises his enemies in this world and the hereafter, supports his messengers, gives sustenance to His servants, and are all signs of His eternal strength. Muslims have to be strong to shape their character, and to be able to live a safe and Islamic life. For this aim, Allah (swt) invites people in his Qur'an to hold onto His rope, to repent profusely, to unify, to consult each other, to be patient, to stay away from doubtful things, to prepare material strength, and to use the resources of the earth for permissible goals and actions. Aside from the strength of the people, the Qur'an also mentions the strength of jinns and angels. Moreover, as it can be seen in the stories of Pharaoh and the tribe of Aad, strength outside the boundaries of revelation can cause corruption and ruin; whereas, as seen in the stories of Moses and Dhul-Qarnayn, if the strength is used in the name of Allah, it becomes the reason of happiness both in this world and the hereafter.