Adana su yapıları
Water structures of Adana
- Tez No: 456647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Adana, bath, bridge, fountain, water dispenser
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Adana kenti Çukurova Bölgesi'nin önemli bir tarihi geçmişe sahip ve bunun izlerini günümüze kadar getirebilmiş bir kenttir. Tarihin ilk zamanlarından beri birçok medeniyete yurt olan Adana; siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel açıdan da önemli bir merkez olmuştur. Tarihin en eski dönemlerinden günümüze taşıdığı zengin mirasıyla Çukurova Bölgesi'nin en büyük kenti olan Adana'nın bugünkü il sınırlarında yer alan tarihi su yapıları tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Tez; giriş, su mimarisi ve gelişimi, katalog, değerlendirme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konunun tanımı ve önemi, araştırma yöntemi, konuyla ilgili kaynakların değerlendirmesi ve Adana'nın tarihçesi ve coğrafyası başlıkları ele alınmıştır. İkinci bölümde; su mimarisi ve gelişimi başlığı altında hamam, köprü, çeşme, sebil mimarisi ve gelişimi ele alınmıştır. Üçüncü bölüm; tezin katalog kısmını oluşturmaktadır. Katalog bölümü iki ayrı başlık altında incelenmiş ve günümüze ulaşan ile günümüze ulaşmayan eserler olarak değerlendirilmiştir. Bu başlıklar ise kendi alt başlıkları altında hamamlar, köprüler, çeşmeler ve sebiller olarak dörde ayrılmış ve eserler bütün yönleriyle tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde; Adana'da yer alan su yapıları; hamamlar, köprüler, çeşmeler ve sebiller başlıkları altında yapılar: tipoloji, malzeme, yapı elemanları, süsleme, kitabe alt başlıklarına ayrılarak ele alınıp değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde; incelenen eserler hakkında tespit edilen bulgular ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler; Adana, Hamam, Köprü, Çeşme, Sebil
Özet (Çeviri)
Adana is a city which has a significant historical background and has been able to save the traces of its history until the present time. The city, which has been the cradle of many civilisations since ancient times, was also an important center in terms of political, military, economic and cultural aspects. Historical water constructions located within the borders of the province of Adana which is the largest city of Çukurova Region with its rich cultural heritage from its earliest periods of history constitute the subject of this thesis. The thesis consists of introduction, water architecture and its development, catalogue, evaluation, and conclusion parts. In the first part it is tried to focus on the explanation and importance of the topic, research method, the evaluation of the research related to topic and the history and geography of the city. In the second part, baths, bridges, fountains, and water dispensers are discussed under the heading of water architecture. The third part composes the catalogue part under two headings, Under the first heading, the constructions that survived and under the second heading the ones that does not exist are handled. Each of the headings are divided into four subheadings, such as baths, bridges, fountains and water dispensers and constructions are explained in detail. In the fourth part, the water constructions in Adana are evaluated under the subheadings of typology, building material, decoration and inscription. In the fifth part, the findings about these researched constructions are presented.